L’economia catalana registra un creixement de l’1,8% interanual del PIB durant el tercer trimestre del 2019, un creixement que se situa set dècimes per sobre de la zona euro. En termes intertrimestrals, el PIB català avança un 0,4%, un ritme més moderat que en la primera meitat de l’any, però també superior al de la zona euro (0,2%). Aquestes son les estimacions d’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.
Els darrers mesos l’activitat econòmica a Catalunya ha seguit condicionada per l’escenari econòmic internacional. Així, el creixement a Catalunya enregistra una pèrdua gradual de dinamisme, afectat per la feblesa del comerç internacional i pels efectes que aquesta ha tingut en termes de confiança econòmica i sobre l’evolució del sector industrial. La moderació del creixement de l’economia catalana és menys acusada que l’observada el 2018 i s’enquadra en un any que es preveu com el pitjor per a l’economia internacional des del 2009. Aquest patró de desacceleració del creixement interanual durant el 2018 i d’estabilització durant el 2019 també es produeix a la zona euro, de manera que s’observa una sincronia cíclica elevada entre l’economia catalana i la de la zona euro.
El sector de serveis -el més rellevant a l’economia catalana en termes del seu pes específic- creix un 2,8% interanual el tercer trimestre del 2019, una dècima més que el segon trimestre. Dins de les activitats dels serveis, destaca el creixement de les activitats professionals i científiques, i també la fortalesa dels serveis de no mercat. Quant a l’activitat turística, cal destacar el creixement de la despesa dels turistes estrangers (que augmenta un 4,3% anual fins al mes d’agost), malgrat l’increment més contingut del nombre de turistes estrangers (que puja un 0,7% en el mateix període).
altres sectors
L’activitat de la construcció es modera el tercer trimestre, amb un creixement d’un 3,4% interanual. No obstant això, aquest ritme de creixement segueix per sobre de la resta de grans sectors. El sector industrial, el més obert a l’exterior i més afectat per l’afebliment del comerç mundial, manté el mateix ritme de retrocés que el segon trimestre (-0,7% interanual). En aquest sentit, les exportacions en preus corrents de béns avancen a ritmes moderats (d’un 2,1% interanual fins a l’agost), després de la marcada desacceleració registrada al llarg de l’any 2018. L’activitat del sector agrari i pesquer disminueix un 2,8% interanual.