a violència de gènere continua sent una important xacra social i cal lluitar de manera ferma i contundent”, va manifestar ahir l’alcalde Jordi Ballart, en la presentació de dades i accions per commemorar el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra la Dona que és el 25 de novembre (25-N). Ballart va fer referència al fet que des de gener de 2019 i fins a la data d’avui (ahir per al lector), 88 dones han estat assassinades a mans d’homes a l’Estat espanyol. Un total de 8 d’aquestes s’han produït a Catalunya, de les quals 2 a Terrassa i una altra a Castellbisbal (va tenir lloc fa uns dies).
L’alcalde va subratllar que “aquestes dades ens obliguen a seguir lluitant. Cal donar una resposta social i col·lectiva. És un problema que ens interpel·la”. Ballart va fer esment també a què hi ha molts tipus de violència i que la mateixa no entén ni d’ètnia, ni d’edat, ni de classe. “Hi ha maltractament psicològic, físic (aquest és el més explícit) però també hi ha cultural, econòmic i sexual. És per això que aquest any, la campanya municipal, se centrarà en l’àmbit sexual comunitari”.
L’Ajuntament va ser un dels pioners en posar en marxa una regidoria de Polítiques de Gènere i compta amb un servei d’atenció a les dones que “fa una tasca molt intensa i d’excel·lència”, segons va destacar la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín. Aquest servei ha atès un total de 744 dones de gener a octubre d’aquest any. D’aquest nombre, un grup de 362 (el 48,7%) va explicar que es trobava en una situació de violència de gènere. La majoria dels casos foren per violència en l’àmbit de la parella o exparella.
tipus de maltractament
L’informe facilitat per la regidoria també parla del tipus de maltractament. El psicològic és el que té més pes; representa el 63% de les agressions però només es denuncia el 25 per cent. L’agressió física representa el 27% i es denuncia més (69%). També es van gestionar denúncies de violència sexual (2%) i d’altres agressions en global (8%).
Les dades presentades configuren una radiografia que s’assembla molt a la dels últims anys en el mateix període de temps. El servei, però, sí que ha constatat un petit augment sostingut en el nombre de dones que denuncien tota mena d’agressions. Malgrat tot, es mostra lleugerament optimista en tant que cal esperar els anys vinents per saber si es consolida la tendència.
Després de l’exposició del balanç, la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, va oferir també el balanç del servei d’atenció a menor i noies joves que s’ha posat en funcionament aquest 2019. Aquest servei presta atenció psicològica individual i personalitzada a menors d’edat que són filles i fills de dones en situació de violència masclista, a menors d’edat (noies i nois) que pateixen directament violència masclista a la seva llar i a noies menors d’edat que pateixen violència masclista en l’àmbit de la parella. Des de gener a octubre, aquest nou servei ha realitzat 37 atencions a menors, filles i fills de dones en situació de violència masclista; 7 atencions a menors que pateixen o han patit violència masclista, 40 atencions a adolescents i joves que pateixen o han patit violència. També realitza l’acompanyament, assessorament i guia a mares, pares, familiars, tutores i tutors legals i altres agents implicats. En aquest últim cas, ha fet 58 acompanyaments. Aquest nou servei té molta importància perquè en moltes sessions de treball dels professionals s’hi havia posa l’accent en les filles i fills de dones que pateixen agressions i que necessitaven també un lloc per ser atesos. El nou govern, que presideix Jordi Ballart, també treballar en dos recursos més que volen ser de gran ajuda i utilitat per als professionals del sector.
Un d’ells és el protocol d’atenció al menor per mutilació genital femenina i l’altre un protocol també per agressions en espais públics lliures. El primer es presentarà aviat i el segon està en procés d’elaboració però l’objectiu és que s’aprovi en els mesos vinents.
Cal dir que la Generalitat sí que té un protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’ocis i en farà una exposició al Vapor Universitari, en el marc d’unes jornades per professionals.
L
Per primer cop, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color lila el 25-N, segons va anunciar ahir l’alcalde Jordi Ballart i la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín. Aquest dia, que serà un dilluns, serà la jornada central per donar visibilitat a la lluita i a la reivindicació. Com és habitual, en els últims anys, el nou govern manté les concentracions per districte descentralitzades, que es faran simultàniament a les 19 hores de la tarda. Hi haurà una lectura del manifest contra la violència patriarcal, un minut de silenci i una encesa d’espelmes en memòria de les víctimes i una acció de protesta. S’esperen també manifestacions al carrer dels grups feministes com el Casal de La Dona i altres més alternatius.