Treballant com a tècnica de Recursos Humans, Eugènia Dinarès va descobrir les teràpies de motivació, creixement personal i empoderament i va decidir especialitzar-se en aquest camp. Fa cinc anys que exerceix de “coach”, risoterapeuta, conferenciant i terapeuta de thetahealing. Ha publicat el llibre “Enfócate” i ara prepara una nova etapa professional a Mèxic.
Vostè és psicòloga?
Soc coach motivadora, terapeuta de thetahealing i risoterapeuta. De vegades dic que soc com una llevadora espiritual que ajuda la gent en l’impasse entre la raó i l’espiritualitat.
Anem per parts. Què és el thetahealing?
És una teràpia que treballa l’ona theta del subconscient. Serveix per treure fòbies i creences bloquejadores. Emetem energia i vibracions que no veiem. El què atraus és un reflex de l’inconscient.
A què es refereix?
Per exemple, la gent et cau malament en funció del què tu no tens resolt. I per deixar de sentir ràbia has de treure totes les capes de pors. Has de fer un treball interior constant, tot està sincronitzat.
Com es fa aquest treball interior?
Amb introspecció profunda. Si cadascú es dediqués a sanar ferides amb introspecció profunda en comptes de criticar l’entorn, la societat brillaria més. El procés d’introspecció és feixuc, és clar. Hem d’esmenar esforços per canviar-nos nosaltres mateixos. Al canviar la mirada, veus més solucions.
No sempre deu ser fàcil…
Sortir de la zona de confort costa, fins i tot encara que estem patint, perquè es un patiment que coneixem. Però quan treballes les pors és més fàcil prendre decisions.
I això és bo, oi?
Passar a l’acció dóna energia. A mida que et vas escoltant et vas empoderant. L’èxit és la suma de petites coses.
Passem a la risoteràpia, que suposo que es basa en el poder del riure, oi?
Si. Faig dinàmiques de grup per deixar anar la ment i alliberar tensions mitjançant el riure. Ve moltíssima gent, tant jove com gran. El coneixement l’integrem millor amb alegria.
I què fan?
Juguem com nens. És alliberador. Un dels jocs que practiquem consisteix en posar-nos tot de pinces d’estendre roba pel cos. Tots hem d’anar arrencant les pinces als altres. És molt divertit.
Suposo que és important saber-se prendre la vida amb humor perquè si mires les notícies et deprimeixes…
Has de saber controlar el temps que dediques a mirar les notícies perquè allò que mires afecta el teu estat d’ànim. El temps que et sobra ha de ser per escoltar la teva veu interior.
Quant de temps fa que exerceix de coach?
Fa cinc anys. M’hi he dedicat molt de ple. Per aprendre’n, he anat a conèixer els millors coach del món, com l’Anthony Robbins, entre els estrangers. De fet, els millors coach del món són catalans. Aquí hi ha gent molt bona.
Què ensenya a la gent que acudeix a vostè?
A estimar-se ells mateixos. Hi ha una pregunta que sempre els faig: Saps qui et boicoteja? Perds el control fins que t’adones que qui més et boicoteja ets tu mateix.
I quan ho descobreixes, ja estàs preparat per començar a canviar?
Si. Amb el teu canvi, canvia el teu entorn. El poder de la ment és enorme.
Ens pot donar algun bon consell per aplicar en el dia a dia?
La disciplina en els bons hàbits diaris és bàsica. T’has de llevar cada matí amb la ment positiva, pensant que tot anirà bé. Jo cada dia difonc una frase inspiradora per Facebook, Instagram i diversos grups de Whatsapp. La respiració també és molt important. I caminar amb el cap ben alt. Veus les coses d’una altra manera.
Vostè també dona conferències, oi?
Faig conferències, xerrades, classes per a adolescents… L’any passat vaig donar 68 conferències. Les faig gratis a escoles i biblioteques.
Gratis?
El 10 per cent de la feina de creixement personal la faig de manera altruista però, com que les coses que són gratis no es valoren, moltes vegades el que fem és un intercanvi de serveis. Per exemple, una persona em va pintar el menjador de casa a canvi de la teràpia.
Són cares les teràpies?
Aquí 50 euros per una teràpia a la gent li sembla car però, en canvi, s’ho gasten com si res en un restaurant. A Mèxic és a l’inrevés. El març de l’any que ve me’n vaig a Mèxic per donar conferencies a programadors d’allà.
És un canvi important. Per què Mèxic?
A Mèxic hi ha molt de mercat. Ara estic en la fase de fer contactes. El llançament del meu llibre a Mèxic està previst pel gener.
Parlem del llibre…
Es diu “Enfócate. 21 días de motivación”. El pròleg me’l va fer el Xesco Espar, motivador i ex-entrenador d’hàndbol. Es va publicar fa dos anys però no va sorgir com a llibre. Primer era un pla de motivació dia a dia per reeducar la ment. Després vaig decidir publicar-lo.
Amb 21 dies n’hi ha prou per canviar?
Cal un any per fer el canvi però amb 21 dies ja es comencen a notar resultats.
Això vol dir que 21 dies també són suficients per agafar mals hàbits?
No. Els mals hàbits s’agafen molt més de pressa.