Espai solidari

Treballant per a la integració de persones migrades

La Fundació Privada Maria Auxiliadora (FdMA) es va constituir oficialment, per iniciativa de les Filles de Maria Auxiliadora, el maig de 1998 a Barcelona, amb l’objectiu de donar cobertura civil a la missió que les salesianes duien a terme: l’educació dels joves, amb una especial atenció als pobres. En aquest sentit, es van establir quatre àmbits d’actuació sobre els quals s’han anat organitzant les diferents iniciatives: Acció Social, Qualitat Educativa, Cooperació i Formació.

Des del principi, l’horitzó d’actuació de la fundació es va estendre a altres comunitats on les salesianes estaven presents: Aragó, la Comunitat Valenciana i Navarra. Ara fa quatre anys, però, amb la marxa de les salesianes de Pamplona, van deixar aquesta comunitat.

Des de la constitució de l’FdMA, “la prioritat d’atendre les necessitats dels més pobres es va anar concretant de mica en mica, assumint la gestió de nous projectes socials o bé donant cobertura a projectes socials ja existents”, expliquen. A Terrassa, el gener de 2005 la fundació va assumir la gestió del projecte Pam a Pam d’immersió lingüística i cultural d’immigrants al barri de La Maurina. Més tard, el gener de 2014 va assumir la gestió d’un altre projecte, El Viver, d’atenció integral a immigrants del mateix barri.

Les salesianes, però, ja feia temps que havien arribat a la nostra ciutat. “Vam arribar a Terrassa fa 52 anys. Vam ser sol·licitades per l’Ajuntament per fer-nos càrrec d’una guarderia i una escola al barri de La Maurina. Com que la dimensió social forma part de la nostra comunitat des dels orígens, vam començar a oferir també classes d’alfabetització per a adults que havien immigrat des d’altres llocs d’Espanya. També vam organitzar cursos formatius de confecció i disseny industrial”, explica Raquel Noain, membre de l’equip directiu i responsable del projecte Pam a Pam.

Des de l’FdMA, “aspirem a sensibilitzar al conjunt de la societat perquè hi hagi una major implicació davant tota la problemàtica social que hi ha hagut sempre però que ara, amb el fenomen i moviment de migrants, s’ha fet més emmergent”, comenta Noain. “També pretenem impulsar projectes socials d’inclusió, promoció i inserció social i laboral”, afegeix. “Una altra de les nostres finalitats és la de col·laborar en projectes de cooperació i desenvolupament”, diu.

Finalitats
Actualment, la fundació, que compta amb un total de 109 treballadors i l’últim any va atendre a 2.799 persones en el marc de les activitats corresponents a l’àmbit social, treballa amb tres finalitats: ajudar als nens, adolescents, joves i adults, principalment els destinataris de les obres educatives dependents de les Filles de Maria Auxiliadora, especialment en els casos d’insuficiència econòmica familiar o exclusió social; afavorir la creació i el manteniment de projectes i serveis de promoció socioeducativa i laboral d’atenció a col·lectius en situació o risc d’exclusió social, amb una atenció preferent a nens, joves i dones; i fomentar la formació permanent de professionals i voluntaris.

El voluntariat és un dels grans pilars de l’entitat. “Sense un bon percentatge de voluntaris i tenint en compte totes les persones a les quals atenem, algunes activitats no serien viables. Més del 80% de les ajudes econòmiques que rebem són de fons públics i com que tot això ha decaigut tant, hem hagut d’impulsar el voluntariat”, assegura Noain.

A Terrassa, aquest any la fundació ha atès ja a 679 persones gràcies a la implicació de la dotzena de treballadors i la trentena de voluntaris vinculats a la delegació egarenca de la institució.

A la nostra ciutat, l’FdMA segueix desenvolupant els projectes Pam a Pam i El Viver. A més, duu a terme diverses activitats per promoure la convivència i la interculturalitat a La Maurina, vivint la diversitat com una oportunitat per aporta riquesa i reforçant el teixit social del barri. Amb aquest objectiu, la fundació realitza diverses activitats agrupades en tres grans grups segons la seva finalitat: activitats de salut i dona, activitats de sensibilització social que treballen la multiculturalitat i la multireligiositat, i activitats d’integració familiar.

L’empresa Insieme-Suma de l’FdMA també té presència a Terrassa. Alguns usuaris del projecte El Viver treballen en un dels dos tallers tèxtils d’aquesta empresa, que va néixer amb la finalitat d’oferir a les persones en situació de risc d’exclusió social la possibilitat d’una inserció sociolaboral des del sector de la confecció industrial, entre d’altres.

Insieme-Suma és la proveïdora de roba escolar (esportiva, bates i uniformes) de les escoles de les Salesianes d’Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana, i també treballa per a altres escoles i llars d’infants. A més, els seus treballadors confeccionen, sota comanda d’altres clients, productes molt diversos: roba de bany, roba interior, roba laboral, moda infantil, roba fallera i esportiva en general.

L’any passat, el taller de Terrassa es va traslladar a un altre local més gran i amb més possibilitats per a una futura expansió.

Requisits
La Fundació Maria Auxiliadora pot dur a terme tota aquesta activitat gràcies a diverses fonts de finançament. L’FdMA obté els seus ingressos a través de subvencions públiques i privades, així com a través de donatius i aportacions pròpies. “Aquesta diversitat en la font d’ingressos és un valor positiu per a la sostenibilitat i el futur de l’FdMA”, destaquen des de la institució. “Els ingressos sempre estan orientats a la consecució de les finalitats i es respecta la destinació per a la qual han estat recaptats. L’FdMA compleix amb els requisits exigits per les entitats públiques i privades quant a la justificació d’ajudes rebudes. Compta amb un sistema de comptabilitat analítica per projectes i departaments, i amb una auditoria econòmica externa. Així mateix, anualment presenta els seus comptes al corresponent Protectorat de Fundacions i els dona publicitat a través d’aquesta web i de la memòria anual”, asseguren.

I és que la transparència és un dels valors que mouen l’entitat, juntament amb la reciprocitat, la prevenció, la diversitat, la justícia, la solidaritat i el treball en xarxa.

Precisament, quant a aquest últim punt, cal destacar que la Fundació Maria Auxiliadora forma part d’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), la Fedaia (Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència), la Coordinadora Estatal de Plataformas Sociales Salesianas, ALEI (Associació Local d’Entitats per a la Inclusió Social de Terrassa), el Grup de Treball de Recursos Formatius de la Xarxa per a la Integració i la Convivència de Terrassa (XIC), la Taula d’entitats del voluntariat de Terrassa i la xarxa Terrassa Orienta.

A més, a la nostra ciutat l’FdMA treballa en coordinació amb Serveis Socials, Polítiques de Gènere, el Districte Jove, Ciutadania i la Casa Baumann.

La fundació també té vincles amb l’Obra Social “la Caixa”. Forma part del programa CaixaProinfància, de lluita contra la pobresa infantil a Espanya, i del programa Incorpora, que impulsa la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió. A més, sovint es presenten a les convocatòries d’Interculturalitat i Acció Social que l’Obra Social “la Caixa” obre amb la finalitat de donar suport a projectes d’intervenció social per a la millora de la convivència ciutadana intercultural i la cohesió social, i a projectes socioeducatius que contribueixin a la promoció de salut, a la prevenció de la violència i a la igualtat d’oportunitats.

Fitxa de l’entitat

Any de fundació
Maig de 1998
 
Presidenta
María del Rosario García Ribas 
 
Directora
María Jesús Sánchez Fuertes
 
Directora de la delegació de Terrasa
Isabel Fernández Pérez
 
Missió
Donar resposta a les necessitats socioeducatives dels nens, nenes, joves i adults, amb especial atenció a les dones, en situació de risc i/o exclusió social.
 
Contacte de la delegació de terrassa
C/ Santa Maria Mazzarello, 49
Tel.: 937 882 728 – 632 118 594
terrassa@fundacionma.org
https://www.fundacionmariaauxiliadora.org/terrassa/
De dilluns a dijous, de 9 a 18 hores; i divendres, de 9 a 14 hores.
To Top