Terrassa

Arriben les relíquies de Lourdes

Les relíquies de Santa Bernardette, la santa de Lourdes, arriben a Terrassa. Aquí hi seran diumenge i dilluns, a la Catedral del Sant Esperit i a La Seu d’Ègara.

El Santuari de Lourdes, a França, ha promogut que les relíquies puguin ser venerades a les diferents diòcesis. Així, des del dia 1 de setembre i fins el 13 de desembre les relíquies passen per les diòcesis espanyoles. Ja han estat a França, Itàlia i Alemanya. Les hospitalitats de la Mare de Déu de Lourdes, d’acord amb els bisbes, coordinen els actes.

Bernardette de Soubirous (1844-1897) era la primogènita d’un matrimoni pobre de Lourdes (departament dels Alts Pirineus). Segons explica la diòcesi egarenca, quan la noia tenia 14 anys, mentre recollia branquillons amb la seva germana i una amiga prop de la gruta de Masabielle, va rebre la visió "d’una jove senyora" que li demanava la construcció d’una capella allà.

Entre l’11 de febrer i el 16 de juliol de 1858 tingueren lloc diverses aparicions. Durant aquells mesos, Bernardette rebé diversos missatges convidant a la pregària, conversió i la penitència i per indicació d’aquella "senyora" descobrí a la roca una font d’aigua per rentar-se i purificar-se. "Aquestes visions ben aviat foren conegudes, generant devoció en molts i desconcert en altres, i quan va preguntar com es deia aquella senyora, ella s’identificà com la Immaculada Concepció", recalca la diòcesi. Davant aquesta situació les autoritats eclesiàstiques iniciaren una investigació que confirmà l’any 1862 l’autenticitat de les aparicions de la verge. A partir d’aleshores les peregrinacions s’incrementaren molt, es va construir una capella i altres temples, i s’han promogut peregrinacions amb malalts gràcies a les hospitalitats erigides a la major part de les diòcesis. S’han pogut autentificar després d’exàmens mèdics i científics un bon nombre de miracles i de guaricions de malalts, qualificades com a "inexplicables", apunta el bisbat egarenc.

Bernardette ingressà en el convent de les Germanes de la Caritat de Nevers, on va morir l’any 1897. Pius XI la canonitzà l’any 1933. El Santuari de la Mare de Déu de Lourdes acull anualment més de cinc milions de peregrins. La diócesi de Terrassa forma part de la Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de la Província Eclesiàstica de Barcelona. S’organitzen cada any dues peregrinacions. Va ser erigida a Barcelona l’any 1910, i té delegacions a Sabadell, Granollers i Sant Celoni. A Terrassa existeix la Confraria de la Mare de Déu de Lourdes, nascuda l’any 1968, que organitza una peregrinació al setembre.

Diumenge i dilluns les relíquies visitaran la diòcesi de Terrassa. Diumenge estaran al Monestir de les Dominiques de Sant Cugat per la Missa que es retransmet a la 2 a les 10.30. A les 12 estaran a la Catedral fins dilluns, que es traslladaran a les Esglésies de Sant Pere, La Seu d’Egara. Allà, el bisbe, Josep Àngel Saiz, presidirà la Missa a les set de la tarda. Després es celebrarà la processó de les torxes.

To Top