L’antiga casa pairal dels Bosch de Basea, ubicada en els números 24, 26 i 28 del Raval de Montserrat, al costat de “la Caixa”, es tirarà a terra per edificar en el seu lloc un bloc de 12 pisos de lloguer i tres locals comercials. La peculiaritat d’aquesta finca radica en què té una “Moreneta” de guix a la façana que s’ha convertit en un element molt estimat del paisatge urbà del Centre de Terrassa. La figura es rehabilitarà i tornarà a ocupar un lloc privilegiat al nou immoble.
Ahir, la propietària de la finca, de 96 anys, va ser testimoni de la retirada de la Mare de Déu de la façana. La figura es retira per ser degudament restaurada, però tornarà a “presidir” el Raval de Montserrat un cop estigui construït el bloc de pisos que anirà en l’antiga casa pairal. La propietària tenia molt d’interès en què la Mare de Déu es conservés i ocupés un lloc destacat un cop la finca es converteixi en una nova promoció d’habitatges.
El futur de la peculiar finca, del segle XVIII, també ha despertat l’interès dels veïns de Terrassa, especialment del Centre. Alguns han mostrat la seva preocupació a les xarxes socials per l’enderroc de la casa i dels elements que la defineixen, entre ells, la Mare de Déu. Des de Finques Llaberia Puigbò, que porten la gestió de l’immoble, asseguren que l’emblemàtica figura tornarà a la façana, però expliquen que la resta de l’immoble s’enderrocarà. Tot i que la finca és mostra de l’arquitectura típica del XVIII, asseguren que cap dels seus elements està catalogat ni té valor patrimonial. Per tant, “no hi ha cap argument urbanístic per mantenir-la”, comenta Pepe Berenguer, de Finques Llaberia Puigbò.
Berenguer comenta que des de fa molts anys les plantes superiors, destinades a habitatge, estan en desús. Però no els baixos comercials, que han tingut llogaters fins fa poc. L’últim, la botiga Casa Rex. A la finca li calien reformes, explica Berenguer, per garantir la seva funcionalitat, i la propietat ha decidit ensorrar-la per edificar en el seu lloc 12 habitatges i tres locals.
La retirada de “La Moreneta” suposa el tret de sortida del projecte. Ja es compta amb els permisos d’enderroc, amb la qual cosa la intenció és que l’obra comenci de seguida. Berenguer matisa que no es tracta d’una obra especulativa, sinó de la voluntat de la propietària “de tornar a donar-li ús a una finca que ja no es feia servir”. L’oferta immobiliària que se’n derivarà d’aquesta promoció creuen que serà molt ben rebuda, ja que hi ha escassetat de pisos de lloguer al Centre.
L’actual finca, ubicada al Raval, va ser el resultat de la construcció de la casa pairal de la família Bosch de Basea a l’interior de la ciutat. L’historiador egarenc Joaquim Verdaguer explica que la masia d’on procedia la família estava ubicada a Can Jofresa. Aquesta nissaga egarenca va arribar a presidir la ciutat. Jacint Bosch va ser alcalde de Terrassa des del 1650 al 1652.