Terrassa

Solvia tanca els perillosos accessos a la Masia Marcet

La Masia Marcet ja és inexpugnable, com els veïns de Can Boada del Pi reclamaven des de fa anys. Operaris contractats per Solvia, la propietària de l’edifici protegit, han procedit aquests dies a la neteja de l’interior, han reforçat els puntals que asseguren l’estructura de l’edificació i han tapat els forats per on els nens del barri entraven a l’interior de la casa, obra de l’arquitecte modernista Lluís Muncunill. També s’ha retirat la vegetació que envoltava l’edifici i s’han netejat l’espai de residus, amb l’objectiu de deixar net l’entorn de la masia i evitar la proliferació de rates.

L’immobiliària del Banc de Sabadell ha respost així als requeriments de l’Ajuntament de Terrassa perquè tanqués portes, finestres i forats i procedís a la rehabilitació de l’edifici. L’administració municipal ha reclamat a Solvia que actúi via disciplina urbanística. El 18 de setembre, la propietat rebia el quart requeriment municipal, el segon acompanyat d’una sanció màxima de 3 mil euros. El retard en la intervenció li hi ha suposat a Solvia una multa global de 6 mil euros, de moment.

Pendents d’una reunió
En paral·lel a la via punitiva, l’Ajuntament de Terrassa ha fet gestions per reunir-se amb representants de la companyia que gestiona els actius immobiliaris del Banc de Sabadell. "L’objectiu és exigir-los que compleixin -explica Carles Caballero, regidor d’Urbanisme-, tant pel que fa a la Masia Marcet com a la masia de Can Boada", situada a pocs metres de la primera.

Ambdós edificis estan pendents d’una intervenció integral de rehabilitació. Les mesures adoptades ara responen a la urgència generada pel mal estat de la Masia Marcet i el risc que suposava l’accés de la mainada del barri. De fet, l’Ajuntament "ja va intervenir d’ofici davant la no resposta de la propietat i va girar la factura al Banc de Sabadell", explica Caballero.

Fa anys que l’interior de la Masia Marcet i les balconades de la façana estan apuntalades. Així i tot, la construcció presenta esquerdes i humitats. El Banc de Sabadell va fer una intervenció fa tres anys per rehabilitar la coberta, que s’havia esfondrat. Ho va fer amb els mateixos materials originals per respectar el disseny de Muncunill.

A finals de 2018 el Banc de Sabadell va posar sobre la taula municipal un pla d’adequació de la Masia estructurat en tres fases d’intervenció. La primera havia de resoldre els problemes d’inseguretat de l’edifici i s’havia d’executar ben aviat. La intervenció ha arribat amb gairebé un any de retard, després de nombrosos requeriments i 6 mil euros de multa. La segona fase havia d’apuntalar l’edifici i netejar l’interior i la tercera quedava subjecta a un projecte de rehabilitació integral.

Deshabitada des dels anys 30
La Masia Marçet es va construir a principis del segle XX per ordre de la família Marcet, propietària també en aquella època de la Masia de Can Boada del Pi, que data de fa més de cinc segles. Els Marcet van encarregar a Lluis Cuncunill el disseny d’un nou habitatge més moderna i còmoda. En aquella mateixa època es va edificar l’ermita del Sagrat Cor de Jesús, situada al turó de Can Boada del Pi, a pocs metres de les masies de la família Marcet. L’ermita és obra de l’arquitecte també modernista Josep Maria Coll i Bacardit.

La degradació de la Masia Marcet va començar els anys 40. Poc abans, la família Marcet havia abandonat la casa. La masia va ser propietat de la família Carbonell fins que l’esclat de la bombolla econòmica dels anys dos mil. Amb la crisi, l’edifici va passar a mans del Banc de Sabadell i de la seva filiar Solvia.

To Top