La violència de gènere, les agressions sexuals i altres atacs que atempten o poden atemptar contra la integritat física de les persones (robatoris, vandalisme o altres), són alguns dels arguments que exposa el sabadellenc Manuel Rubio per idear un seminari gratuït de defensa personal que va tenir lloc dijous a la tarda al gimnàs Basic Factory Terrassa. Una convocatòria que va ser exitosa i que va reunir, durant dues hores, a gairebé un centenar de persones a les instal·lacions d’aquest centre, amb majoritària presència de dones.
El Krav magà (un sistema que utilitzen les forces de defensa i seguretat d’Israel) és la tècnica que Rubio va voler impartir a uns assistents que van poder practicar exercicis per evitar un atac i per saber defensar-se. “És ràpid d’aprendre, senzill d’utilitzar i eficaç al cent per cent”, són les tres grans característiques d’aquesta tècnica, allunyada d’altres disciplines que també es poden fer servir per defensar-se com són el karate, el kungfu o el taekwondo en què hi ha un altre tipus de moviments o accions. “Aquí es tracta de com defensar-nos, i de la manera més ràpida i senzilla”, conclou Rubio.
“És una oportunitat perquè la gent vegi que es pot defensar, però que ningú pensi que aprenent això serà invencible, perquè ningú ho és”, assegura Rubio, que també explica que “segons quines circumstàncies, si només et volen robar, és millor entregar el rellotge o la cartera, perquè no saps amb el que et pots trobar, perquè pots estar disposat a donar, però també t’exposes a rebre”. Això sí, si en la situació no hi ha més remei, “has d’anar amb tot”, recomana.
Exercicis senzills
Rubio, amb aquests seminaris (també en va fer un el passat mes de setembre al Basic Factory Sabadell), pretén que les persones assistents aprenguin una sèrie d’exercicis senzills però que resulten molt efectius a l’hora d’escapolir-se d’una agressió o un intent d’atac. Després dels assajos a les classes, és bo que els practicants es traslladin a llocs on es puguin simular situacions molt reals. “A un ring o a un tatami, és més fàcil, però calen situacions reals, amb soroll o amb poca llum, perquè vegin com s’aplica de veritat”, opina Rubio.
Una de les assistents, Mari Carmen, va decidir apuntar-se a aquesta activitat preocupada per la seguretat. “Tenint en compte els temps que estem, no està malament aprendre a defensar-se d’una agressió”, va afirmar. Aquesta terrassenca, va explicar que “em preocupa aquest tema i tinc una filla de 18 anys que ha tingut algun problema i és necessari que les dones ens sapiguem defensar una mica”.
En situacions com les que descriu i que ensenya a combatre, hi ha un alt component psicològic. “En funció de com es vegi a l’agressor, s’ha d’actuar d’una forma o una altra i s’ha d’evitar el bloqueig emocional i quan has practicat aquella situació mil vegades en situació real, el moviment es converteix en automàtic i s’aconsegueix a còpia d’entrenar, entrenar i entrenar”, afirma Rubio, que recorda que és molt important afrontar aquestes situacions des de la submissió.
“Hem de fer creure a l’agressor que té tot l’avantatge i quan s’ho cregui, serà el seu desavantatge, perquè és quan es relaxa. Si ens fem els espantats, l’agressor es relaxa i pots actuar aprofitant l’element sorpresa, però si et poses en guàrdia, l’agressor anirà amb compte”, exposa l’instructor del seminari, que té una àmplia formació en aquest sentit, i és tercer dan de karate i de Krav magà, i té 42 anys d’experiència a l’espatlla, ja que es va iniciar a aquest món als 11 anys. Aprendre aquesta tècnica permet, com diu, arribar a “l’efectivitat”.
Poder provar per decidir
La Verònica, també terrassenca, va voler participar en aquest seminari perquè “feia temps que pensava apuntar-me a alguna cosa similar i està molt bé poder provar per decidir si continuar o no”. Assegura que no està excessivament preocupada pel tema de la inseguretat però considera que “a les hores de la nit estem acostumades a anar amb una mica més de tensió i no hauria de ser així però la societat és la que és i ens hem d’adaptar”, explica, i també va dir que “en casos de por et pots quedar paralitzada i tenir una idea de què fer, et pot ajudar”. Si hi ha acceptació, el projecte, com explica Rubio, és de fer classes periòdicament, que serien mixtes.