GentDT

Temps de panellets, castanyes i moniatos

El calendari català és ple de tradicions i festes que acostumen a celebrar-se a taula, amb plats o postres elaborats específicament per a l’ocasió. La Castanyada, que té lloc cada 31 d’octubre, no n’és cap excepció.

Ja fa dies que les parades de castanyers i castanyeres han tornat a sortir el carrer. L’olor de les castanyes torrades ja recorre la ciutat tot i que es preveu que el dia de majors vendes serà la vigília de Tot Sants, quan és probable que membres de diverses entitats i estudiants plantin també els seus punts de venda a diversos racons del municipi amb l’objectiu de vendre aquests fruits tan propis de la tardor i fer diners per finançar les activitats de les seves associacions o el viatge de final de curs.

En algunes d’aquestes parades, els clients també poden comprar moniatos. Aquest aliment dolç i nutritiu, que se serveix en moltes taules acompanyat d’un vas de moscatell, també es pot adquirir en forns i pastisseries, uns establiments que aquests últims dies ja han anat omplint els seus aparadors de panellets, un altre dels menjars típics d’aquesta festa.

Respecte a aquest últim producte, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu un increment en les vendes del 5%, ja que divendres 1 de novembre és festiu i “això suposarà que els catalans consumiran aquest dolç al llarg del pont de Tots Sants”, diuen.

Segons l’associació, tot i l’aparició de noves tendències, el panellet de pinyons es manté com el “rei” indiscutible, sent el preferit amb diferència per sobre de qualsevol altre. El d’ametlla, el de coco, el bolet (massapà flamejat), el de castanya i el de cafè són alguns dels altres clàssics que, any rere any, són un èxit assegurat. Tot i això, enguany també hi haurà novetats pels qui vulguin arriscar.

Des del gremi expliquen que els amants de la xocolata estan de sort. I és que els panellets recoberts s’estan començant a elaborar amb cacaus de diferents orígens, oferint així també un producte d’alta qualitat a l’alçada dels paladars més exigents. D’aquesta forma, els pastissers confirmen la consolidada tendència de cobrir amb xocolata aquest dolç de tardor, tot simulant un bombó.

Siguin “de tota la vida” o d’alguna de les varietats més innovadores, el gremi aposta fermament per la qualitat dels panellets artesans de pastisseria, “que són els que garanteixen la recepta tradicional amb productes locals i sense conservants ni colorants.” “Amb ingredients com l’ametlla Marcona, els pastissers elaboren la pols per fer el massapà, aconseguint un panellet amb més humitat i molt més gustós. Així, i juntament amb altres components com els pinyons del país o el cacau d’origen, s’aconsegueix un resultat artesà únic, a diferència dels panellets industrials, elaborats amb fècula de patata (en comptes de massapà) i additius que abarateixen el producte”, destaquen des de l’associació. //

To Top