Cultura i Espectacles

Dos clowns que només necessiten els calçotets per vestir el seu art escènic

Amb "Ha ha ha", el seu primer muntatge, estrenat l’any 2006, que va fer més de cinc-centes representacions per tot el món, Okidok van entrar amb força i amb un estil propi en el món dels espectacles de clown. A "Slips inside", Xavier Bouvier i Benoït Devos, els dos artistes de Tournai (Bèlgica) que formen aquesta companyia, han aprofundit en els seus plantejaments però desempallegant-se de tots els maquillatges, les sabates grans i l’estètica que caracteritza el clown. S’han tret tantes coses que s’han quedat en calçotets, i no necessiten res més en un espectacle que va guanyar el gran premi del jurat del Festival de Clown de Milà 2009 i que avui es pot veure, en funció única, al Centre Cultural Terrassa.

"Slips inside" arrenca amb l’aparició de Bouvier i Devos al fons de l’escenari, amb barnús blanc. No trigaran a treure-se’l, i començar els seus jocs acrobàtics i humorístics, que són possibles perquè tenen uns cossos tant musculosos com elàstics. Un dóna vida a un personatge desnerit, de grosses ulleres, amb uns ulls que roden amb rapidesa i atrapen l’atenció dels espectadors. L’altre és rabassut, i busca la complicitat amb el públic rodant les espatlles mentre camina.

Fusió de tècniques i troballes
L’ espectacle, sense paraules, és una hora i escaig d’acrobàcies i de números que van serpentejant per les sempre borroses fronteres entre el circ, el mim, la dansa, el teatre gestual, el music-hall, la poesia escènica i, per descomptat, l’humor, en diàleg obert amb el públic.

"El perfecte coneixement que tenen un de l’altre els permet una gran finor en l’acció, postures desconegudes i gags inenarrables. Fan una reconstrucció sencera de l’art de la tombarella, i les seves troballes artístiques amb les onomatopeies i els exercicis desenvolupats amb el cos nu són irresistibles", ha escrit de "Slips inside"Jean-Claude Rongeras. Pel jurat que els premià a Milà, Okidok han aconseguit trobar un nou concepte de clown, "amb un ús savi i virtuós de les tècniques del cos, les expressions del rostre, la utilització de l’espai, el sentit del temps a l’escenari. Xavier i Benoît també han demostrat que per cadascú de nosaltres existeixen, potser, clown diferents".

Les dades

Espectacle: "Slips inside"

Companyia: Okidok

Data: Avui, a les vuit del vespre

Lloc: Centre Cultural Terrassa

Preu: 18 euros

To Top