Comarca

La implantació del porta a porta dispara la taxa d’escombraries a Ullastrell

Els ullastrellencs pagaran més el pròxim any pel servei de recollida d’escombraries, ja que el rebut pujarà fins a un 20%, la qual cosa vol dir que cada habitatge passarà a abonar 148 euros, enfront dels 123 actuals. La pujada ve motivada per la implantació d’un nou model de recollida, el porta a porta, que es vol implementar en 2020, amb un cost per a la seva posada en marxa de 50 mil euros. Això significa que el cost de la prestació del servei per part del Consistori passarà dels 115 mil euros d’aquest any als 165 mil del pròxim. Amb la pujada del rebut, l’Ajuntament aconseguirà cobrir 18 mil d’aquests 50 euros addicionals, segons va desvelar ahir l’alcalde, el republicà Jaume Puig.

El segon motiu pel qual s’apuja el rebut de residus és la posada en funcionament de la Deixalleria municipal, que s’inaugura el pròxim mes i que necessitarà una partida per al seu manteniment. A hores d’ara, Ullastrell és l’únic municipi de la comarca que no té deixalleria.

L’increment del rebut d’escombraries és la principal novetat de les ordenances fiscals de 2020, que es van aprovar de manera inicial en un ple dimecres. Els tributs del pròxim any van tirar endavant amb els vots a favor de l’executiu municipal d’ERC, que governa amb majoria absoluta, mentre que JxCat, únic grup de l’oposició, s’hi va oposar.

Respecte a la resta de tributs, l’IBI es congela (el tipus impositiu es manté en el 0,77), encara que el rebut s’apujarà per l’augment del valor cadastral que aplica l’Estat, del 2,91%, mentre que els preus i les taxes municipals pugen la mitjana de l’IPC dels últims quatre anys. Per últim, l’impost de vehicles i els guals es congelen i el tribut d’obres creix un 0,5%.

Inversions
Al mateix ple també es va aprovar de manera inicial el pressupost de 2020, amb els mateixos vots que les ordenances fiscals. Els comptes ascendeixen a 2,2 milions d’euros, una xifra un pèl més baixa que la d’aquest any.

D’aquests diners, 306 mil euros es destinaran a inversions, amb 60 mil euros per a millores a la urbanització de Ca n’Amat i 100 mil euros per diferents projectes en àmbits diversos. També s’hi espera comptar amb una subvenció de la Generalitat -encara per quantificar-que es destinaria a iniciar la millora integral de la zona esportiva.

Amb relació a les diferents partides del pressupost ordinari, creixen notablement les de manteniment de barris, de l’ordre d’un 40%, fins als 70 mil euros, i parcs i jardins, que amb 50 mil puja un 125%.

A més, es dota de pressupost a les dues noves regidories d’aquest mandat, la de civisme, amb tres mil euros, i feminisme, amb quatre mil.

Destaca també el capítol de personal, el pressupost del qual puja un 5% pels increments salarials. Només en personal es destinen 845 mil euros (el 38,4% del pressupost total).

“Es tracta d’uns comptes ajustats i realistes, amb els barris, els carrers i la zona esportiva com a prioritats”, va dir ahir l’alcalde.

To Top