Terrassa

Quinze mesures immediates per millorar la qualitat de l’aire

Redactar o actualitzar protocols municipals d’urgència davant casos greus de contaminació, promoció de l’ús del vehiclle elèctric i híbrid recarregable per endoll, revisió ambiental de flotes de vehicles municipals, eliminació del plàstic d’un sol ús. Aquestes són algunes de les quinze mesures proposades ahir a la primera reunió de la Taula per la Qualitat de l’Aire del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Ahir, amb la participació del regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia de Terrassa, Carles Caballero, es va constituir la Taula, un òrgan fruit de l’acord del Consell d’Alcaldies que ha d’elaborar el Pla Supramunicipal per la qualitat de l’aire de la comarca, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat. Aquesta Taula està formada per tots els ajuntaments del Vallès Occidental i comptarà amb l’assessorament d’experts. Ahir, el Consell Comarcal va presentar un primer paquet de quinze mesures "que els municipis poden aplicar de forma imminent per millorar la qualitat de l’aire i mentre s’elabora el pla que ha de contenir el full de ruta a seguir".

La primera sessió de treball va tenir lloc a Fira Sabadell, en el marc del 1r Congrés de la Qualitat de l’Aire, on un centenar de ponents de relleu científic exposen, fins avui, "la darrera hora de l’estat de la qüestió en urgència ambiental". El 16 de setembre, el Consell d’Alcaldies va declarar l’emergència climàtica a la comarca.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va afirmar ahir que "les ciutats i les grans zones urbanes com el Vallès estem cridades a jugar un paper primordial en la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes nocius com la contaminació atmosfèrica".

És, segons Giménez, "una passa valenta" perquè l’aprovació del pla suposarà canvis en diferents aspectes del dia a dia dels pobles i ciutats: "Però estem disposats i disposades a fer-ho.La nostra comarca és un territori especialment vulnerable en relació a la qualitat de l’aire i la contaminació". Les raons: "Estem a tocar de la gran ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, som en una cruïlla d’infraestructures viàries d’alta capacitat, amb molta mobilitat associada, un espai fortament industrialitzat i amb un alt nivell de població".

Millora
Per iniciar un treball imminent als municipis, Ignasi Giménez va proposar als ajuntaments un paquet de quinze mesures que es poden dur a terme en paral·lel a l’elaboració del Pla Supramunicipal. Giménez va dir que "els estudis indiquen que un 70 per cent de la contaminació prové de la mobilitat. Per tant, haurem d’incidir en aspectes de mobilitat però no només en aquests. Hi ha diferents aspectes els quals podem incidir com a municipis, més enllà de la mobilitat, per ajudar també en una millora de la qualitat de l’aire".

Susi López, directora del Servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa, va participar en una taula rodona al Congrés de la Qualitat de l’Aire. El debat va analitzar "la gestió operativa de les zones de baixes emissions".

To Top