La Nit de l’Empresari d’enguany, que es va celebrar al Teatre Nacional de Catalunya, va tenir una forta càrrega política. Si en la seva al·locució Antoni Abad, president de Cecot, va demanar als polítics propostes per resoldre l’actual conflicte entre Catalunya i Espanya, que està afectant l’economia, Josep Sánchez Llibre, president de Foment, no es va quedar enrere. Sánchez Lliure, que hi va assistir per primer cop després d’impulsar el retorn de Cecot a la gran patronal catalana, va demanar al president català, Quim Torra, que “lideri políticament” la recuperació del “prestigi” de Barcelona i Catalunya, amb la complicitat d’altres administracions” i amb la voluntat que “els actes violents no es tornin a repetir mai més”. L’exempresari i expolític va instar a més a Torra a fer el possible, després del procés electoral que està per venir, per a “buscar el to per assolir solucions polítiques” al conflicte actual.
L’acte, que va ser conduït pel periodista Xavier Coral, va començar amb el discurs de Paco Hoya, president del Club Cecot de Joves Empresaris, que va denunciar la “manca de planificació energètica dirigida a la competitivitat” i criticà que l’electricitat a Espanya és la segona més cara de la UE. Després, davant d’un teatre pràcticament ple i amb gran presència de mitjans de comunicació, Sánchez Llibre va felicitar Antoni Abad i els secretaris generals de Cecot i Foment, David Garrofé i David Tormos, respectivament, per la “complicitat” que va facilitar que la patronal egarenca tornés a Foment després d’un any expulsada. Però va haver-hi un petit retret, en to amistós.
En aquelles negociacions, “vam proposar que la Nit de l’Empresari tornés a Terrassa, i ho van acceptar, però veig que no estat així”, va dir Sànchez Llibre. “Cap problema”, afegí, “aquí sou molt ben rebuts”. Després dels discursos inicials, es va passar al lliurament de guardons. Aquest any a l’acte es va poder veure, com a novetat, un vídeo de cadascuna de les empreses premiades, previ a què els representants de les diferents companyies pugessin a l’escenari a recollir el guardó. Jaume Alsina, president del grup d’empreses que conformen Bon Àrea, va parlar en noms de totes les companyies premiades: Sensocar, Kave Home, Silence, Able Human Motion, la Farga, la Casa de Carlota &Friends i l’asociació empresarial Aijec. Prèviament, es va entrega a l’egarenca Mobles Lloveras el premi a l’empresa centenària, que van recollir Miquel Lloveras i Xavier Lloveras.
Certa fredor
Quim Torra, que va ser rebut amb certa fredor pels empresaris a la seva arribada al TNC, va presidir l’acte acompanyat pel president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, Pere Aragonès, vicepresident del Govern, i diversos consellers, entre altres personalitats del món polític. També hi va assistir Jordi Ballart, alcalde de Terrassa. Abans del seu discurs de cloenda, va parlar Antoni Abad (veieu l’edició d’ahir), que va tenir un record pels polítics independentistes presos. Aquestes paraules van generar un aplaudiment unànime i crits de “Llibertat presos polítics”.
El president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar que “els governs responsables són aquells que dialoguen, que parlen i que pacten”. “Aquest és el nostre tarannà a l’hora de fer política”, va assegurar tot afegint que “a la taula del diàleg, d’on mai ens aixequem, hi tenim el telèfon”. En aquest sentit, el president Torra va recordar que gràcies al diàleg el Govern ha pogut impulsar iniciatives com el Pacte Nacional per la Indústria o el Pacte per a la Societat del Coneixement, ja que “l’energia del país són les empreses i la seva gent”. El president Torra va tenir paraules de felicitació a la patronal Cecot, que enguany va celebrar la 25a edició de la Nit de l’Empresari i ho va situar com “una mostra de la bona salut de què gaudeix l’economia catalana”. El cap de l’Executiu també va felicitar els guardonats perquè “sou també la mostra del que és Catalunya”. De totes maneres, el president de la Generalitat va voler posar en relleu durant la seva intervenció “l’abandonament històric de les institucions espanyoles” que ha patit Catalunya, que va exemplificar amb el “dèficit fiscal desmesurat de 16.000 milions d’euros anuals que impacta en les nostres institucions, però sobretot en els nostres ciutadans”. El cap de l’Executiu va insistir en la bona salut de l’economia, tot i la “campanya de desinformació” impulsada des de les institucions espanyoles basada en “deixar anar mentides i falsos relats que ningú no rectifica”.
En un altre moment de la seva intervenció, Quim Torra va recordar que “la confiança empresarial de les empreses catalanes és superior a la de les empreses espanyoles” i es va comprometre “a continuar defensant el model de país que tenim i en volem ampliar els horitzons, perquè ara com ara ens trobem amb una paret al davant.