El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha resolt atorgar subvencions per al finançament dels programes de formació professional per l’ocupació que beneficiaran al voltant d’uns 120.000 treballadors. Amb un pressupost de 35 milions d’euros, l’oferta formativa de 2019 del Consorci, acordada en el marc de la concertació social entre Generalitat i agents socials, complementa la formació programada per les empreses, i facilita també l’obtenció de les habilitacions professionals necessàries en cada entorn productiu.
L’oferta formativa del Consorci es concreta en programes de formació de caire sectorial, focalitzada en un sector productiu concret, i de caire transversal, dirigides a l’obtenció de competències professionals de diferents sectors.
Més del 50% de la formació programada s’acredita mitjançant normativa contra certificats oficials: certificats de professionalitat, habilitacions professionals dels sectors, certificacions de fabricants TIC, idiomes en el marc comú europeu de les llengües (MECR), entre altres.
Les accions formatives de caràcter transversal adreçades als requeriments de productivitat i competitivitat de les persones treballadores i de les empreses, les necessitats d’adaptació als canvis en el sector productiu i les possibilitats de producció i desenvolupament personal tenen un pressupost de 19 milions d’euros.
Entre la formació transversal hi són els idiomes; les aplicacions informàtiques; les tecnologies d’informació i comunicació; la seguretat i salut laboral; les habilitats interpersonals o directives; i la gestió empresarial, econòmica-financera i recursos humans. Així mateix, hi són les accions formatives específiques del treball autònom i de l’economia social.
Preparació sectorial
La formació sectorial te una dotació de 16 milions d’euros. Els sectors als que s’adrecen les accions formatives de caràcter sectorial responen als requeriments de productivitat i competitivitat de les persones treballadores i de les empreses, les necessitats d’adaptació als canvis en el sector productiu i les possibilitats de producció i desenvolupament personal, son les següents: agroalimentària, comerç, construcció, educació i formació, metall, químic, sanitat, serveis a col·lectius i a les persones, serveis financers, administratius i assegurances, tèxtil, calçat i pell, transports, comunicacions i mar, turisme, hostaleria i joc i els certificats de professionalitat de caràcter sectorial.