GentDT

Compte amb el parabrisa i els vidres del cotxe

a funció principal del parabrisa i de la resta de vidres d’un vehicle és proporcionar una correcta visibilitat al volant. En primer lloc, per al conductor, perquè el 90% de la informació que rebem en conduir ens arriba a través de la vista. I en segon lloc, per a les cambres dels sistemes de seguretat ADAS, que acostumen a estar situades en la part superior central del parabrisa, a l’altura del mirall retrovisor interior.

Un parabrisa trencat o brut entorpeix la visió de tots dos i augmenta dràsticament el risc de patir un accident. Per aquest motiu, la majoria de les multes relacionades amb les llunes estan relacionades amb la visibilitat. El Reglament General de Circulació deixa clar que "la superfície envidriada del vehicle haurà de permetre, en tot cas, la visibilitat diàfana del conductor sobre tota la via per la qual circuli" i també que "el conductor d’un vehicle està obligat a mantenir el camp necessari de visió".

En aquest sentit, cal destacar que en virtut de l’article 84 de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, els agents de circulació poden immobilitzar el vehicle si aquest presenta "deficiències que constitueixin un risc especialment greu per a la seguretat viària", entre les quals pot trobar-se un parabrisa danyat. A més, hi ha diverses situacions que són objecte de sanció de 200 euros, sense pèrdua de punts:

– Circular amb el parabrisa o la resta dels vidres amb danys o trencaments que dificultin una correcta visibilitat.

– Circular amb el parabrisa o la resta dels vidres amb una capa de brutícia o de gel que dificulti una correcta visibilitat.

– Circular amb el parabrisa o la resta dels vidres amb làmines, adhesius, cortinetes o altres elements no autoritzats que dificultin una correcta visibilitat. En aquests punt cal recordar que l’adhesiu de la ITV ha d’anar a l’angle superior dret del parabrisa i la del distintiu ambiental de la DGT, a la cantonada inferior dreta; en tots dos casos per la seva cara interior.

– Circular amb un suport per a telèfon mòbil adherit al parabrisa en una zona que dificulti una correcta visibilitat.

Un laminatge o tintat incorrecte també pot ser motiu de sanció, amb una multa de 200 euros sense retirada de punts en els següents casos:

– Utilitzar làmines adhesives o cortinetes sense portar dos miralls retrovisors exteriors.

– Utilitzar vidres tintats o acolorits no homologats.

– Utilitzar vidres tintats o acolorits en les finestretes davanteres (amb excepció de persones que pateixen lupus o una altra malaltia especialment sensible als raigs del sol, així com vehicles oficials o d’usuaris protegits).

També ens poden multar amb 80 euros, sense retirada de punts, per portar les escombretes dels eixugaparabrises gastades. Si s’estan produint precipitacions intenses i els eixugaparabrises no funcionen, o el seu funcionament és molt deficient, els agents de circulació podran arribar a immobilitzar el vehicle per aquest motiu. //

To Top