Fruita, aigua, croissants i xocolata. Aquesta va ser la dolça rebuda de l’independentisme terrassenc als milers de participants en la columna de Berga de les Marxes per la Llibertat, que va passar per Terrassa fregant les 17,30 de la tarda. Després del refrigeri, el grup va abandonar la carretera C-58 per a incorporar-se a l’eix de les autopistes C-16 i C-58 en direcció a Sant Quirze, on van fer nit. Durant l’hora i mitja que va durar el trajecte fins al municipi veí, la marxa va ocupar la calçada de les autopistes en direcció a Barcelona.
Tal com estava previst, els excursionistes van posar peu en el terme municipal egarenc dues hores després de sortir de Vacarisses, on a migdia van parar per dinar. Cansats, però contents per la retrobada -molts dels caminants eren terrassencs- els integrants de la columna van aprofitar per recuperar forces.
Ho van haver de fer a peu d’autopista i no al parc del Passeig d’Icària, al Roc Blanc, on estava previst inicialment. La presència d’un grup de persones amb banderes espanyoles que proferien insults als independentistes va aconsellar desplaçar el berenar al boral de l’enllaç d’accés a la infraestructura.
L’incident va viure moments de tensió passades les 5 de la tarda, quan un grup nombrós d’independentistes terrassencs esperaven al túnel sota l’autopista C-16 l’arribada de la marxa per incorporar-se. Responien així a la crida feta per l’ANC, que havia programat una breu parada tècnica al Roc Blanc.
La policia va establir un cordó de seguretat entre els independentistes i els espanyolistes a la cruïlla de la carretera d’Olesa amb el carrer de Pablo Iglésies per què no hi contactessin. Al dispositiu van participar Policia Municipal de Terrassa i Mossos d’Esquadra, que van desplaçar al lloc dels fets a diverses furgonetes de les Brimo.
Els agents van identificar a bona part dels manifestants que increpaven als excursionistes, però no hi van haber detencions. La protesta es va dissoldre passades les 6 de la tarda sense incidents.
Meritxell Lluís
A l’arribada de la marxa a Terrassa es van acostar representants polítics de la ciutat. La regidora de JxCAT Meritxell Lluís, esposa del exconseller Josep Rull, condemnat a 10 anys i 6 mesos, va rebre als excursionistes i va anunciar que demà s’incorporarà a la marxa en el tram Sant Quirze-Barcelona. El grup municipal d’ERC també va informar de la seva participació en la columna de Berga i de l’adhesió a la vaga general convocada per avui divendres.
Al Roc Blanc es va produir ahir un relleu de caminants. Alguns participants s’havien desplaçat al matí a Manresa o al migdia a Vacarisses per cobrir el recorregut fins a Terrassa, on van abandonar la marxa. Les baixe, però, no van comptabilitzar perquè les incorporacions van ser moltes més.
Centenars d’independentistes terrassencs es van sumar a la protesta al barri del Roc Blanc, alguns fins Sant Quirze i d’altres amb la intenció de culminar el recorregut avui fins a Barcelona, on confluiran les sis columnes de les Marxes per la Llibertat organitzada per Òmnium i l’ANC.
Ahir a la nit a Sant Quirze, unes mil persones van dormir al complex esportiu de Can Carablanques, on es va instal·lar una carpa amb serveis mèdics. A Vacarisses, a migdia, un dispositiu també va atendre als caminants que necessitaven atenció bàsica.
El dinar, a Vacarisses
Unes hores abans, a les 2 de la tarda, l’aturada per dinar a Vacarisses va ser un punt d’inflexió per la marxa, que havia començat el dia anterior a Berga i que sumava ja més de 50 quilòmetres a peu. En arribar a l’equipament La Fàbrica, els caminants van ser rebuts pels veïns del municipi, on un grup de 150 voluntaris de Terrassa, Vacarisses, Viladecavalls i Sant Cugat hi havien preparat la logística de l’aterratge.
Primer plat i tovalló, després pa amb tomàquet, un got de vi negre i una botifarra. A l’estil ranxo. En pocs minuts es van servir gairebé 4 mil racions que els caminants, alguns exhausts, van cruspir seguts a taula (a La Fàbrica, a la plaça de Joan Bayà i al Punt de Vol), als bars i restaurants de la zona i als borals de la carretera.
A la columna de Berga es van anar sumant ahir participants a mesura que avançava la marxa. Al seu pas per Manresa i Terrassa, la mobilització superava els tres mil excursionistes.
La majoria dels independentistes mobilitzats tenien intenció de cobrir una o dues etapes de la ruta, tot i que alguns van sortir de Berga dimecres al matí i continuaran caminant avui fins a Barcelona. Altres van arribar a la capital del Berguedà amb kilòmetres a l’esquena des de dilluns.
És el cas de Jordi Llobet, que dimecres va fer el tram Berga-Navàs amb un grup de socis de l’ANC de Matadepera, ahir va caminar de Vacarisses a Sant Quirze i avui “farem gruix a l’arribada a Barcelona. De fet, diumenge vaig fer el pícnic per la independència a Barcelona i dilluns vaig caminar els 25 quilòmetres fins a l’aeroport”.
Excursionista experimentat, a punt de reprendre el camí cap a Terrassa, Llobet explicava ahir que “l’asfalt fa mal, però la cura és la independència. Aquest remei, quan te’l poses se’t passen tots els mals”.
Entre els mobilitzats a la columna de Berga hi han jubilats, grups d’estudiants en vaga que s’han sumat a la marxa, militants de l’ANC i l’Òmnium i independentistes sense adscripció. També persones de fora de Catalunya que han volgut recolzar la iniciativa.
És el cas de Jon, un bomber de Bilbao que va participar en les Llums per la Llibertat i com a voluntari a una escola l’1 d’octubre de 2017. “Ho faig perquè la vostra és una lluita conjunta. Per què ens tallen les llibertats, ens imposen judicis venjança. Perquè aquesta és una lluita que ens interpel·la a tots”.
Jon té previst fer tota la marxa, des de Berga fins a Barcelona “si m’aguanten els peus”. Ho fa amb una mirada crítica de l’actualitat a Catalunya. “Viviu un ‘dejà vú’ del que va passar a Euskadi amb el pla del PSOE”, explica. “Es deia que sense violència es podia parlar de tot, però es van negar a un referèndum pactat i la festa de la democràcia de l’1-O va acabar fatal. Ara, dicten al Parlament si és pot parlar o no del Rei i quines lleis poden o no aprovar. Estem pitjor que al 1979”.
Entre els terrassencs desplaçats a Vacarisses hi havia el coordinador de l’ANC a Terrassa Josep Tomàs. “Els terrassencs més valents es van incorporar dimecres a Berga i després ens hem anat incorporant a Manresa, Vacarisses, Terrassa i Sant Quirze -explicava ahir-. La resposta general ens ha sobrepassat a tots”.
El dirigent va recordar que “la funció de la marxa és la Marxa de la Sal de Gandhi, seguim la seva idea per convergir a Barcelona, visualitzant així la situació que estem patint i la injustícia de la sentència del Tribunal Suprem”.
Tomàs va mostrar el seu convenciment que els incidents viscuts a Barcelona no estan eclipsant la iniciativa pacífica de l’ANC i Òmnium de creuar el territori català per sis recorreguts. “No ho crec. La gent que ha participat en les manifestacions pacífiques i no violentes alguns estan molt enfadats”.