Terrassa serà aquesta tarda punt d’avituallament dels milers de caminants que participen en la columna de Berga de les Marxes per la Llibertat, organitzades de l’ANC i Òmnium Cultural com a mostra de rebuig a la sentència del "procés". Des d’ahir, cinc marxes simultànies recorren la geografia catalana des de Vic, Taragona, Tàrrega, Vic, Girona i Castelldefels en direcció a Barcelona, on confluiran demà divendres.
L’arribada dels manifestants a Terrassa està prevista a les 17,30 de la tarda per la carretera C-58, des d’on la marxa s’incorporarà a l’eix de les autopistes C-16 i C-58.
Des d’ahir a primera hora
A primera hora d’ahir un grup d’independentistes terrassencs es van desplaçar a Berga per incorporar-se a la columna la primera de les tres jornades de marxa fins a Barcelona. Des de l’inici de la ruta la delegació local, integrada per membres de l’ANC, va compartir trajecte amb els milers de caminants que van cobrir el primer tram.
Avui, l’ANC vol que incrementar la presència d’egarencs a la ruta simultània. L’entitat ha fet una crida a les persones que vulguin incorporar-se a la batejada "Submarxa de Terrassa". El punt de trobada és a les 17 hores d’avui al Parc del Roc Blanc, entre els carrers d’Icària i Sicília. Un cop allà, els manifestants s’incorporaran a la columna a l’alçada del carrer de Pablo Iglesias.
La columna de Berga començarà aquest matí la segona jornada de la "Marxa per la Llibertat" a Manresa, des d’on emprendrà ruta cap al Vallès Occidental per la C-55. Al voltant de les 2 de la tarda està prevista l’arribada dels manifestants a Vacarisses, on es farà una aturada per dinar a l’equipament La Fàbrica.
Al voltant de les 3 de la tarda, els caminants reprendran camí cap a Terrassa, on hi ha prevista una aturada al’alçada del Roc Blanc per fer un refrigeri. Després, la marxa continuarà cap a Sant Quirze per l’autopista C-58, que tornarà a patir restriccions a partir de les 17,30 de la tarda. La columna de Berga soparà i passarà la nit a Sant Quirze.
Les mobilitzacions continuen des que es va conèixer la sentència que condemna a gairebé cent anys als polítics i activistes catalans per la seva implicació a l’1-O. Entre els reus, el terrassenc Josep Rull, condemnat a 10 anys i sis mesos de presó per un delicte de sedició i al mateix temps d’inhabilitació total.
Ahir les mostres de rebuig a la sentència i de recolzament als condemnats i a les seves famílies van continuar a la ciutat. La Fundació Torre del Palau titllava de "dures i injustes" les condemnes i denunciava que el Tribunal Suprem, amb el seu pronunciament, "deixa molt qüestionat el dret de manifestació fins al punt de restringir-lo com no s’havia fet mai en democràcia".
Els estudiants
El Sindicat d’Estudiants (SE) a Catalunya va convocar, des d’ahir i fins divendres, una vaga de 3 dies (72 hores) als instituts i universitats per mostrar el seu rebuig més absolut a la sentència del procés de l’1-O. La resposta d’aquest primer dia a Terrassa va tenir una repercussió desigual en la xarxa de centres de secundària pública i al campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa.
Als instituts va haver-hi un suport a favor i en contra per igual, segon les fons consultades al matí. La meitat dels centres (es va poder obtenir informació de 12 d’un total de 13) va haver de replanificar la seva activitat perquè una gran majoria d’alumnes de segon cicle d’ESO i batxillerat havien fet costat al primer dia de la mobilització mentre que l’altra meitat va prosseguir amb la seva activitat de manera normalitzada. A les escoles superiors públiques, les del campus de la UPC, la jornada d’ahir va transcórrer tal com era previst i no va haver-hi problemes. Sí que es va observar alguna acció espontània com la de l’assemblea de professors de l’Institut Montserrat Roig que va penjar una pancarta a l’edifici al·ludint a la democràcia i llibertat.
El departament d’Educació va oferir dades de la incidència d’aquesta primera jornada de mobilitzacions estudiantils a Catalunya. Al Vallès Occidental hi va haver un 32% d’alumnes que van donar suport a l’aturada. Un percentatge molt per sobre de Barcelona ciutat (8,89%), el més baix, i molt per sota de la comarca de les Terres de l’Ebre (75,41%), el més alt.
Bona part dels instituts van explicar que avui, dijous, i demà, divendres -dia en què s’ha convocat la vaga general per la sentència- hi haurà més afectació, d’acord amb les sol·licituds dels alumnes i famílies que han fet arribar als centres per demanar permís d’absència. Avui i demà, de fet, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) se suma a les mobilitzacions amb marxes de protesta, que es preveu que prenguin més força.
En aquest primer de vaga, el Sindicat d’Estudiants es va desplegar a primera hora (abans de les 8 h el matí, hora d’entrada a classe) pels centres per informar sobre els motius. A banda d’això no hi havia cap acció determinada a l’espera de les manifestacions d’avui i demà. Així i tot des del Sindicat van comentar que, des de la sentència, hi ha una situació anòmala. "Els dies clau són dijous i divendres però a la pràctica ja fem accions des que es va publicar la sentència de l’1-O", va dir ahir Carol Latorre, membre del SE.
L’estudiant va significar que "des del mateix dilluns ja van començar les aturades, les concentracions i els talls d’accessos a les vies de trànsit (Terrassa n’és un exemple cada vespre). Latorre va afegir que "malgrat la repressió que tenim de la Policía Nacional i dels Mossos d’Esquadra no podem parar. Al contrari, cal lluitar i seguir endavant".
UAB, classes suspeses
En el sector universitari, el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és el lloc més proper a la ciutat on les mobilitzacions han pres molta dimensió La UAB ha instat a ajornar l’activitat acadèmica avaluable durant aquesta setmana, després que ahir al matí, desenes d’estudiants portaran a terme una asseguda davant del rectorat per demanar que la institució paralitzés l’activitat com a mesura de protesta per la sentència de l’1-O, segons va recollir l’agència EFE.
L’equip de govern no va cedir a la petició, liderada pel SEPC, i després de rebre als alumnes, va emetre un comunicat en el qualva decidir ajornar l’activitat acadèmica avaluable i d’assistència obligatòria. La mateixa rectora Margarida Arboix es va oferir a "intervenir en aquells casos en els quals, atesa la llibertat de classe, alguns docents pretenguin realitzar activitats d’aquest tipus", explicà la UAB.
A l’àmbit universitari també hi ha un punt d’atenció a Lleida. Allí, desenes d’estudiants van passar la nit, la segona, tancats a la Facultat de Lletres, el mateix edifici que acull les oficines del rectorat. La protesta va obligar a suspendre l’activitat acadèmica en el recinte.