Diners

Programa per posar l’economia circular a les agendes municipals

El projecte Vallès Circular, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, se centra enguany a impulsar i acompanyar la incorporació de l’economia circular en l’agenda política dels municipis a través de diferents accions per avançar envers la seva implementació en els municipis. El Consell Comarcal ofereix tallers d’informació sobre què és l’economia circular i com es pot impulsar des de l’administració, alhora que posa al servei dels serveis locals altres propostes que aquests poden oferir a l’empresa i la ciutadania: informació i prediagnòstic per empreses, transferència de solucions circulars des de la plataforma d’assessorament i tecnologies en economia circular, tallers d’informació i sensibilització en l’àmbit de la formació i per a la ciutadania.

Tot plegat s’integra a la Cartera de Serveis del Vallès Circular, que s’ha posat a disposició dels municipis. Durant el 2020 es reforçarà el Vallès Circular com a estratègia integral, contemplant els àmbits social, ambiental i econòmic. S’elaborarà un pla d’impuls 2020-2023 que reforci la cooperació institucional i el posicionament del territori, actuacions directes amb impacte directe a empreses i persones, i dinamització comercial.

Ponència en Cotec
Així ho va explicar el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, en la seva ponència a la jornada que la Fundació Cotec per a la innovació ha organitzat a Barcelona per presentar l’Informe Cotec d’Economia Circular. El Vallès Occidental ha estat un dels territoris que ha presentat la seva estratègica per a la transició envers una economia circular, com a cas d’èxit que aplica mesures per afavorir la transició del sistema tradicional de producció lineal a un de circular.

El president del Consell va explcar que "entenem que és necessari potenciar el paper dels municipis per reforçar l’estratègia i aconseguir resultats, reforçant el rol de l’ajuntament com a referent i dinamitzador del canvi, incorporant la visió de l’economia circular en totes les àrees i actuacions, promovent polítiques d’economia circular i posant en marxa pràctiques de circularitat per ser exemple i influir en els mercats a través de la compra pública i la gestió d’infraestructures".

Nous reptes
Giménez va remarcar que "ens trobem en un moment en el qual estan convergent dues situacions que ens posen davant de nous reptes: d’una banda l’alentiment de l’economia i de l’altre, una situació d’emergència climàtica que ens obliga a prendre decisions i a canviar models. Hem de ser valents i aprofitar aquesta situació com a una oportunitat per, des del món local, impulsar una transició efectiva i un canvi de model econòmic".

El president del Consell Comarcal va afegir que "alguns han parlat del Gren New Deal. El cert és que el programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient ja plantejava, al principi de la crisi, que la reactivació econòmica havia de basar-se en un increment de les inversions en energies renovables, recuperació del medi ambient i la lluita contra la contaminació. Ara tenim una oportunitat i una obligació per treballar des de les polítiques locals. Hem de tenir en compte que avui en dia les ciutats necessiten gairebé dos terços de l’energia global, produeixen el 80% dels gasos d’efecte hivernacle i generen la meitat dels residus mundials". "Les ciutats tenim un paper clau com a promotores, facilitadores i activadores de l’economia circular, però necessitem poder desbloquejar un dèficit estructural, el finançament".

Giménez va remarcar que es necessiten també, "canvis legislatius, mesures fiscals i normatives que actuïn com a estímul per a nous estils de consum i la generació d’oportunitats de negoci i ocupació amb mesures com un major aprofitament de residus industrial com a subproductes o l’activació del mercat de reparació de productes i el consum de segona mà, reduint l’IVA aplicat".

To Top