El dinamisme, l’excel·lència i la continuïtat dels pessebristes egarencs van tornar a ser reconeguts al 57 Congreso Nacional Belenista, celebrat de dijous a diumenge de la setmana passada, aquest any a les poblacions andaluses de Mollina i Antequera. L’esdeveniment va aplegar 278 pessebristes, entre ells onze de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, encapçalada pel seu president, Ferran Fonte, que va tenir la sorpresa de rebre no un, sinó dos, dels trofeus que atorga la Federación Española de Belenistas.
Un d’aquests premis va ser per Roser Albuixech, autora de moltes de les figures dels pessebres de l’Agrupació, que formava part de la delegació terrassenca al congrés. "No les fa totes, però quan volem una figura o una posició determinades, que no es poden comprar, li encarreguem a la Roser Albuixech, que les esculpeix fantàstiques", explica Fonte. Normalment, la Federación només atorga un premi per entitat, i la de Terrassa havia proposat Albuixech com a candidata. Però aquest any, de manera excepcional, va decidir guardonar també a Fonte, no com a president, sinó pel seu treball de pessebrista.
Fets a Terrassa i en exposició
Amb Albuixech i Fonte, ja són cinc els terrassencs que tenen el trofeu de la Federación Española Belenista. Jacint Cadevall, Antoni Solano i Josep Colom-Noguera el van rebre en congressos anteriors. Mollina compta amb un Museo de Belenes, el més important d’Espanya, que alberga en els seus fons uns quants pessebres d’autors terrassencs. A hores d’ara, en té exposats d’ Antoni Sazatornil "Saza", Santi Pascual, Raimon Atsarà i Jacint Cadevall, i també figures d’Albuixech.
La Federación Española de Belenistas atorga cada any l’organització del Congreso Nacional a una entitat, i aquesta vegada ho va fer a la Fundación Díaz Caballero, que és propietaria i gestiona el Museo de Belenes de Mollina, de caràcter privat. "Mollina està a deu quilòmetres d’Antequera, i a la Hacienda la Capilla, d’aquesta població, també privada, s’hi van presentar tres exposicions més de pessebres", en les que també n’hi havien d’autors terrassencs (Cadevall, Pascual, Sazatornil i Jordi Pi, més un conjunt de figures d’Albuixech. "Antequera és la població d’Espanya, i potser del món, que en relació amb el nombre d’habitants (uns quaranta mil) té més esglésies (37). "
El 57 Congreso Nacional Belenista van ser quatre dies d’activitats. Divendres, al teatre Torcal d’Antequera, va haver-hi la cerimònia d’apertura, en què les entitats es bescanviaren corbatins i records, i es va presentar la ponència "La Navidad y el Belén". Els actes estelars de dissabte van ser una demostració d’artesans pessebristes, alguns vinguts d’Itàlia, el Regne Unit, Alemanya o els Estats Units, i el sopar de gala i lliurament dels premis. I diumenge, la segona ponència ("Presente y futuro del belenismo"), la presentació del congrés de l’any vinent, que es farà a Còrdova.