Cultura i Espectacles

Circ, teatre i música conviuen a “Josafat”, Premi Zirkòlika 2018

La companyia Passabarret vindria a ser l’equivalent a la nostra associació Tub d’Assaig, una agrupació la feina de la qual va molt més enllà de la creació d’espectacles. El seu periple es va iniciar el 1995 a Valls (Tarragona), tot i que, d’entre els sis membres fundadors, només queda una artista. L’Oriol Llop, protagonista de l’espectacle que aquest diumenge presenten al Centre Cultural, és un dels imprescindibles de la companyia des del 2001, i explica en una entrevista amb aquest diari les característiques d’una posada en escena que els ha valgut V Gran Premi BBVA Zirkòlika.

Gràcies a aquest guardó, han pogut representar l’obra en vuit ocasions entre els mesos de juliol, agost i octubre. En total, porten una quarantena de funcions d’aquesta proposta apta per a tots els públics.

L’espectacle ens explica la història de "Josafat, un campaner solitari habituat a l’alçada, que tan aviat juga amb una perxa de sis metres com amb el perill dels ganivets; és seduït per Fineta amb un llenguatge acrobàtic." Oriol Llop interpreta al protagonista d’aquest muntatge basat en la novel·la de Prudenci Bertrana, i Maria Cavagnero es posa en la pell de Fineta. Completa el repartiment Guillermo Cides, un virtuós del stick conegut a Terrassa per les seves actuacions a locals com la Nova Jazz Cava.

La música en directe, el teatre i el circ conviuen en aquesta posada en escena feta amb cura i delicadesa. És una proposta on conviuen moltes disciplines de circ: exercicis acrobàtics, la perxa xinesa, la roda Cyr, la corda, les teles, el quadrant, el llançament de ganivets i els equilibris.

David Sancho va ser un dels impulsors d’un espectacle que va començar a néixer quan tots van compartir la lectura de "Josafat" i van quedar "enamorats." És, en paraules de Llop, "una obra modernista molt compromesa, que parla de relacions sexuals dins l’església, un tema que no devia ser fàcil el 1906", quan es va publicar.

Sancho afegeix, en un text de presentació, que "no és gens habitual trobar adaptacions literàries emprant el circ com art escènica per reinterpretar-les. El carisma del personatge principal de l’obra ha estat el que ens ha seduït, en el marc d’una obra curta, gairebé una faula, que ens transporta a un món místic però també molt realista. Sempre hem pensat que una adaptació literària era possible. Per què no? Teníem la idea, ara tenim el somni: Josafat…".

El personatge de Josafat és, a més, una mena de "Geperut de Notre Dame" català, que "es topa amb un dilema" encara que tot s’explica simbòlicament; "no hi ha sexe, ni esglésies a l’obra, és difícil jugar-se-la barrejant religió i sexe", diu Llop Però, tal com explica l’artista, "la trama està molt definida i s’entén perfectament." Amb tot, estem davant d’una adaptació "on no es dona tot mastegat, sinó que és de lliure interpretació."

Un altre dels elements fonamentals de l’obra és la música de Guillermo Cides, una participació que ajuda a fer que "tot camini. És increïble que amb un sol instrument es puguin fer les filigranes que fa ell. Una vegada va venir un substitut i, i tot i que ho feia bé, allà ens vam adonar de la seva gran qualitat." Dintre de la història, ell representa el narrador, el mateix Prudenci Bertrana.

Orígens
La Companyia Passabarret es va fundar el maig de 1995 a Valls (Tarragona), de la mà d’un conjunt de joves artistes de carrer que decidiren ordenar i posar en escena alguns dels seus números més elaborats. Així va sorgir el seu primer espectacle i es propicià l’inici d’una trajectòria que els ha portat als més destacats festivals de teatre de carrer d’Espanya i de fora, ja que han sumat també actuacions a Mònaco, França, Holanda, Colòmbia o Cuba.

En els últims anys han treballat al costat de nombrosos artistes, encara que destaca la influència de destacats pallassos com Chacovachi o Jango Edwards, amb qui han col·laborat estretament. També el 2014 van començar a treballar per Pallassos Sense Fronteres, amb qui van fer la seva primera expedició a Jordània.

L’octubre de 2012 es va obrir el seu propi centre de creació i producció d’espectacles anomenat La Circoteca, a més de la seva escola de circ, un espai de 160 metres quadrats. La Circoteca, que també funciona com a sala d’exhibició, va ser premiada amb el Premi BBVA Zirkòlika 2015, en la categoria de Millor Iniciativa per la Projecció de Circ de Catalunya. La Circoteca també inclou "Circoloquis", tallers familiars, preestrenes d’espectacles, projeccions de pel·lícules i altres activitats que tenen a veure amb el circ.

Les dades

Espectacle "Josafat", de la companyia Passabarret

Lugar Centre Cultural Terrassa

Hora Diumenge, a les 18 hores

Preu 10 € (gratuït amb el carnet del Super 3)

To Top