Diners

Un fòrum a l’Eseiaat analitza les últimes tendències al tèxtil

L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), de la UPC, va acollir la jornada "Tendències Post-ITMA 2019 en la indústria tèxtil" organitzada per les associacions Aeqct, Texfor, Arimtex, Amec-Amtex, AEi Textils i la UPC. ITMA és la fira de tecnologia tèxtil i de confecció més consolidada del món, que es va celebrar el juny passat a Barcelona. El fòrum, en què es van analitzar les últimes tendències en el sector, va comptar amb una alta assistència d’empresaris, tècnics, directors i estudiants.

Durant la jornada, es va fer un repàs de les novetats presentades en la passada edició d’ITMA. Enric Carrera, director d’Interxter, amb seu en la UPC a Terrassa, es va referir les novetats amb relació als principis de mesura de fibres, fils i teixits. Aquest expert va remarcar que existeixen aparells adaptats a productes especials; que hi ha un augment quant al grau de digitalització dels aparells; és possible la gestió de dades dels laboratoris amb el procés productiu i que existeixen versions econòmiques dels equips clàssics. També van intervenir-hi representants del món acadèmic i d’associacions tèxtils.

Així, José Antonio Tornero, d’Intexter-UPC, va descriure les tendències generals en fibres, filatura i no teixits, que principalment són indústria 4,0 i sostenibilitat; aquesta última, es pot dividir en dues vies de treball: el reciclatge i l’eficiència energètica. Dins la Indústria 4.0, s’han de destacar els objectius d’eficiència, flexibilitat, competitivitat i estalvi energètic. Va finalitzar la seva presentació amb diversos exemples vistos a la fira.

La maquinària
Mónica Ardanuy (UPC) va parlar de tissatge de calada, ressaltant les millores presentades relacionades amb les pròpies de la maquinària, tals com la velocitat, la fiabilitat i eficàcia, així com la reducció del consum energètic i de minvaments. Marc Guasch (Texia) va exposar la seva visió com acabador que s’ha reinventat amb un producte propi. Per la seva part, Miquel Soler, de l’Escola de Teixits de Canet de Mar -Eurecat va presentar les novetats en tissatge de punt, comentant que les tendències continuen sent les mateixes que es van veure a Milà en 2015. Sí que han aparegut nous fabricants de maquinària, especialment d’Àsia, sent maquinàries més econòmiques, però estàndard. Va destacar que el teixit de punt s’ha introduït plenament a la indústria del calçat. Ara les màquines són més fibles i més sostenibles. Sota el lema ‘Innovant el món tèxtil’, ITMA va marcar en la seva última edició nous rècords per a l’exposició que se celebra cada quatre anys des de 1951. El certamen va comptar amb nombrosos llançaments de nous productes i tecnologies i productes innovadors, incloent-hi aquells que aprofiten internet de les coses.

To Top