El primer cíborg reconegut oficialment per un govern, concretament el del Regne Unit, és l’artista Neil Harbisson, que ha defensat el dret de les persones a incorporar la robòtica al cos humà i a "dissenyar-se com a espècie", durant una conferència oferta a Barcelona. Ha participat aquest divendres en la sisena International HR Conference, que tracta sobre ciència i tecnologia.
Aquest artista avantguardista i cíborg, ha reivindicat el dret a adquirir nous sentits a través d’implants com el que ell porta al cap. Es tracta d’una antena connectada al cervell que li permet percebre els colors en forma de sons. Segons ha explicat, Harbisson va néixer amb una malaltia, l’acromatòpsia, que impedeix la percepció dels colors més enllà dels negres, blancs i grisos.
"El color és un element molt important i no volia estar exclòs socialment", ha assegurat. L’any 2004 li va proposar a un metge que li empeltés una antena al cap capaç de percebre la freqüència de cada tonalitat i, després de memoritzar-la, identificar el color corresponent. Harbisson va fer un pas més enllà i va decidir que s’inclogués la llum ultraviolada i els infrarojos, en un intent de sobrepassar els límits humans.
Riscos mèdics
Sap dels riscos mèdics que podria comportar la incorporació de la robòtica al cos, però considera que "valen la pena". La pròxima operació que té pensada consistirà en l’empelt d’una corona interna al cap que permet saber on està brillant el sol en cada moment. "L’objectiu no és saber quina hora és a Londres, sinó crear il·lusions en el temps fent que els moments durin més o menys, segons es desitgi".