Terrassa

Nextdoor, l’app dels barris, ja connecta els veïns de Terrassa

Nextdoor, l’aplicació nascuda com a comunitat virtual de veïns, ha aterrat a Terrassa. Centenars de ciutadans ja s’han incorporat al barri digital, on es pot connectar amb les persones que viuen al teu voltant, organitzar activitats, rebre alertes, compartir cotxe o promoure compres col·lectives. A alguns barris de la ciutat la nova app funciona ja com a una eina bàsica de comunicació. A altres recelen de la seva utilitat real.

El cas més paradigmàtic és el de Can Palet de Vista Alegre. Nextdoor ja té 277 veïns actius – d’un cens de 1.317 habitants- i una AVV que ha trobat a l’eina digital "la millor forma de comunicar amb els veïns", comenta el president Raúl Jiménez.

La junta de Can Palet de Vista Alegre té instal·lada l’aplicació d’ençà que pràcticament va aterrar a territori espanyol, a mitjans de 2018. "Ens ha funcionat perfectament, per exemple, per fer enquestes, molt millor que Facebook o Twitter", explica Raúl Jiménez.

El darrer sondeig, l’AVV ha preguntat al barri quants residents estarien interessats a disposar d’una bústia metàl·lica al casal per recollir les compres d’Amazon. "Fins ara el repartidor tira els paquets per la tanca dels xalets, però moltes torres tenen gos i les compres perillen". La resposta del veïnat ha estat "positiva".

Aquesta és només una de les utilitats del barri virtual. Durant els darrers mesos, a Can Palet de Vista Alegre els veïns han compartit alertes per les ocupacions d’habitatges, en veure persones deambulant pel sector, saltant a l’interior d’una finca o després de trobar marques a les portes dels habitatges. La seguretat és un dels problemes que més inquieta al sector.

La pèrdua de mascotes o l’arribada de la vespa asiàtica han estat també temes de conversa entre els veïns, que tenen en marxa una iniciativa d’economia col·laborativa per la compra col·lectiva de plaques solars. També a través de Nextdoor, el barri s’ha activat pel tancament dels pous encara oberts als antics camps de conreu de la zona. "Els veïns que passegen pels camins ens avisen quan troben pous que no estaven localitzats. Ja hem pogut tapar quatre".

Nextdoor és una plataforma útil, però també un cabàs on s’avoca de tot. Els veïns pesats, els "frikis" i els "bronques" també s’hi passegen pel barri virtual, on sovint són els més actius. "Nextdoor porta allò millor i allò pitjor de la gent, i aquesta gent són els teus veïns", deia el president executiu de l’aplicació Nirav Tolia, ara fa un any, coincidint amb l’aterratge a Espanya.

Aquest factor, i els dubtes sobre els avantatges reals de l’aplicació, han portat a algunes entitats veïnals a mantenir-se al marge, de moment. És el cas de les AVV de Les Martines i Les Carbonelles. "A nosaltres no ens inspira confiança", comenta Isabel Pireto, presidenta veïnal de Les Martines. "És un constant de gent que s’ofereix de pintor, per cuidar gossos, i de comentaris i xafarderies d’altres barris".

A Segle XX, Roc Blanc…
A altres sectors, la comunitat virtual comença a arrelar amb força. Es el cas de Segle XX, amb 194 veïns donats d’alta, el barri Centre (235), Can Boada (34), La Cogullada (111), Roc Blanc (124) o Ca N’Aurell (151). A La Maurina, "la tenim oberta, però l’activitat és fluixa", explica el president de l’AVV, Raül Sánchez.

La petjada del barri virtual se segueix escampant per la ciutat.

Fa poc dies molts veïns del carrer Pedrell (Torrent d’en Pere Parres) van trobar a les busties una invitació a incorporar-se a Nextdoor. La proposta d’un veí de la zona, per carta i amb un codi de verificació, és una de les vies d’accés a la comunitat en línia. La nota a les busties del carrer Pedrell convida a compartir "recomanacions, reptes de seguretat, problemes del barri, esdeveniments locals, objectes per vendre o regalar i molt més".

El boca a boca és clau per la consolidació de l’app veïnal. Per activar Nextdoor, cal que un mínim de deu persones d’una mateixa zona es donin d’alta en tres setmanes. Aquí comença la tasca dels veïns per convèncer a les persones del seu entorn, un pas on la geolocalització és clau. Un cop dins, l’aplicació permet bussejar per la teva comunitat virtual i també per la d’altres barris de la ciutat.

Nextdoor exigeix als veïns una identitat real i que verifiquin la seva adreça particular. Les converses només són accessibles als veïns amb direcció verificada. L’app assegura que tots els seus webs estan protegits què i els continguts no es poden trobar a Google ni als motors de recerca.

To Top