Transports Municipals d’Ègara (Tmesa) ha complert 30 anys aquesta setmana (l’1 d’octubre), tres dècades gestionant el servei d’autobusos de la ciutat. L’aniversari arriba en un moment de molta incertesa per la companyia. Sobre la taula està la decidida aposta del govern local de municipalitzar la gestió dels autobusos. Parlem amb el seu gerent, Rafael Cortés, sobre el present i el futur de l’empresa.
Quina és la situació contractual de Tmesa? La concessió va acabar el 2009, però es podia prorrogar deu anys, oi?
Sí, ara estem amb la darrera pròrroga, però la vida continua i l’1 de gener de 2020 els autobusos estaran igualment al carrer. Haurem de continuar així fins que el govern local prengui una decisió.
No afecta el servei el fet que s’hagin acabat els deu anys possibles de pròrroga?
No, el transport és un servei públic bàsic. Primen els drets de mobilitat dels ciutadans i s’ha de trobar la manera de continuar garantint-los. El servei es dimensiona i es prepara per a les necessitats de la ciutat en cada moment. De fet, el passat mes de juny vam fer una ampliació del 10% en el servei.
Hi ha inquietud en els treballadors per aquesta inestabilitat contractual i pel futur de l’empresa?
Bé, sempre hi ha una mica d’incertesa, però la continuïtat està garantida. En un escenari de concurs, si arribés una altra empresa, hi hauria una subrogació del servei. Òbviament, succeiria el mateix amb nosaltres o bé si s’opta per una altra fórmula. La seguretat de la continuïtat hi és perquè la llei així ho contempla. La incertesa pot generar certa intranquil·litat, però no hi ha un clima d’intranquil·litat.
Com afronta l’empresa aquest període decisiu si finalment el govern aposta per la municipalització del servei?
Estem en un temps d’espera i només podem esperar. Són situacions transitòries on pel que fa a la gestió i al servei res canvia.
Si s’aposta per la gestió externa, Avanza, l’accionista majoritari de Tmesa (participada al 80% per Avanza i al 20% per l’Ajuntament) hi tornaria a concórrer?
He de dir que jo sóc gerent de Tmesa i, per tant, represento tant a Avanza com a l’Ajuntament. Dit això, sí, si hi hagués un concurs per concessionar el servei, Avanza voldria optar-hi.
Quin valor afegit creu que aporta la gestió eminentment privada que suposa Tmesa?
Jo puc parlar del nivell de coneixement que té Tmesa després de tants anys i del "know how" que aporta aquesta experiència acumulada. El millor exemple d’aquesta expertesa és com ha funcionat la gestió aquests 30 anys, com aquesta fórmula ens ha portat fins aquí, a tenir un servei que la gent valora molt. Crec que és un cas d’èxit. Ens hem sabut adaptar als canvis de la ciutat. En el cas de les noves estacions de Ferrocarrils de la Generalitat, per exemple. Allò que semblava una amenaça ho hem sabut transformar en una oportunitat, i l’entrada en funcionament d’aquestes parades no ens va fer perdre viatgers, tot el contrari. Seguim creixent. La prova són els números. Cada dia són més les persones que confien en Tmesa. Sempre hi ha coses a millorar, però els usuaris mostren una satisfacció molt elevada amb el servei que oferim.
Està prevista ja l’arribada de cinc autobusos nous pel 2020 per tal de continuar renovant la flota?
Sí. Estem preparant el contracte rograma per l’any vinent i està previst que s’incorporin cinc autobusos més.
Hi ha previstes altres inversions o novetats al servei pels mesos vinents?
Realment, la renovació de la flota és el més destacat. Ara estem centrats a avaluar l’ampliació del servei que vam fer el juny passat. Vam ampliar les freqüències i vam avançar l’hora d’entrada en funcionament del servei al matí i el vam allargar al final del dia. Estem força contents de com està funcionant, tant en l’àmbit operatiu, com per la resposta de la demanda.
Els últims anys hi ha hagut nombrosos incidents mecànics als vehicles, inclosos alguns incendis als motors. S’ha aconseguit millorar l’estat de la flota?
La situació és força millor per l’esforç inversor que s’ha fet els últims anys. Ara 16 cotxes són pràcticament nous. Ha estat una millora important que s’ha vist reflectida en la qualitat del servei i la reducció de les incidències.
Com es podrà implantar la promesa electoral de TxT d’anar gratis en autobús a l’Hospital de Terrassa?
Estem treballant per implementar-ho. Hi ha diverses opcions que requereixen algun tipus de desenvolupament tecnològic. És viable fer-ho i ho estem estudiant.
Què destacaria d’aquests 30 anys?
Jo destacaria la pujada dels viatgers, que l’hem duplicat en 30 anys. Vam arrancar amb 6,9 milions el 1989 i estem quasi en 14 milions. Hi ha qüestions opinables, però això són dades objectives. Crec que aquestes xifres tenen un valor especial en una ciutat com Terrassa. Normalment, municipis que estan a prop d’altres ciutats grans amb un sistema de transport potent, acostumen a tenir un servei urbà amb menys oferta i demanda perquè es fan servir altres mitjans de transports interurbà, com pot ser aquí la Renfe o Ferrocarrils de la Generalitat. En canvi a Terrassa tenim un servei urbà de viatgers equiparable al de grans ciutats. A més, ens hem sabut coordinar i complementar molt bé amb aquestes altres xarxes interurbanes. I tot i tenir el doble de viatgers, ho hem fet amb un equip directiu molt similar al de fa 30 anys.