Diners

Dottie diu a les empreses que es preparin per al pitjor escenari del “Brexit”

No podem pensar que això és tan ximple (un Brexit sense acord) que no ho faran. Que com seria un cataclisme, no es pot contemplar. Però realment és una possibilitat”. Són paraules de Chris Dottie, president de la Cambra de Comerç Britànica a España, durant l’acte “Brexit: situació actual i preparació als diferents escenaris” que es va celebrar ahir a la patronal Cecot. Dottie veu “poc probable” un acord abans del 31 d’octubre, la data límit. “En 27 dies és poc probable que facin el que no han fet en tres anys; jo no apostaria en aquest sentit”. Per això, va demanar a les empreses que planifiquen molt bé el possible nou escenari. A la sessió, organitzada pel Club Cecot Internacionalització, van intervenir representants de les empreses Telstar i Croda Ibérica, amb interessos a Gran Bretaña, i va ser presentada per Núria Betriu, del Club Cecot.

Chris Dotti va assegurar que Gran Bretanya “va decidir agafar el vol però no el destí” i que després de dos ajornaments del “Brexit”, contempla tres escenaris de cara al 31 d’octubre: un acord de darrera hora, “poc probable”, una sortida brusca del Regne Unit de la UE o que, finalment, la UE torni a acceptar un ajornament per continuar negociant. Però va insistir que les empreses “s, han de preparar per al pitjor escenari. “Algunes, com que el Brexit s’ha aturat en dues ocasions, s’han relaxat pensant que això tornarà a passar”.

En desacord
La Cambra de Comerç Britànica a Barcelona es mostra en desacord amb el “Brexit”. Entre altres raons, va dir el seu president, perquè el “mandat (del referèndum) va ser deixar la UE però no hi ha un mandat per sortir del mercat únic i la unió duanera, que ocasionaria un gran perjudici a l’economia”. Dotti va insistir en el fet que “necessitem una sortida ordenada” i va reconèixer que les “empreses odien la inestabilitat” que es viu actualment.

Després de la intervenció de Dottie, Lourdes Pozo, directora Suplí Chain de la terrassenca Telstar Ibèrica, que desenvolupa solucions globals d’alt valor afegit i alta complexitat tecnològica orientades al mercat de les ciències de la vida, i Sergi Ruscalleda, director general del grup químic català Croda Ibérica, van explicar les seves experiències amb el Brexit. En el cas de Telstar, que té planta de fabricació al Regne Unit, fa un any que es va constituir un comitè intern (amb executius d’ambdós països) per “avaluar riscos i prendre les accions oportunes per mitigar possibles conseqüències” del Brexit. Entre altres escenaris, l’empresa analitza la possibilitat que es vegi obligada a fer servir llicències de doble ús (com fa ara amb països de fora de la UE), pagar aranzels, nous tràmits i temps perdut en despatxos duaners i adaptació a normatives tècniques.

Adaptar productes
En aquest sentit, Pozo destacà la possibilitat que l’empresa es vegi obligada a “redissenyar o adaptar productes per vendre al Regne Unit” o que, una vegada aquest país sigui fora de la Unió, “no arriben al 85% de components que han de procedir de la UE”.

L’empresa ha assumit que haurà de demanar llicència per exportar al Regne Unit, com es fa ara amb països de fora de la UE, cosa que no va considerar un”problema”, i que hauran de començar a fabricar alguns productes “no amb la normativa europea”, cosa que suposarà un augment de costos. “Ja fabriquem amb la normativa americana: són dos processos de fabricació totalment diferents”. Pozo va recomanar “transmetre calma, tenir una bona planificació, malgrat les incerteses que tots tenim, i preparar-nos para solucionar els petits escenaris que es vagin produir, especialment els relacionats amb el flux de materials”.

El trànsit de mercaderies
Croda Ibérica, amb seu social a Barcelona i fàbrica a Fogars de la Selva, és una multinacional amb 34 centres de fabricació (quatre al Regne Unit) i 4.500 treballadors. Segons va explicar Sergi Ruscalleda, director general de l’empresa, la companyia hi ha constituït “un Brexit Project group” que monotonitza “totes les coses que s’han de fer pel Brexit i ha elaborat un “pla de contingència que es posa en el pitjor dels casos”. Especial preocupació causa el trànsit de productes amb el Regne Unit. Això es resoldrà “redefinint la política d’estoc s al Regne Unit i a altres països europeus perquè el producte estigui sempre disponible i poder respondre si hi ha alguna contingència”. Per Sergi Ruscalleda, la cosa més important que ha de fer una empresa és “com aconseguir que els teus clients no se adonin que hem arribat al 31 d’octubre i que els productes estiguin on calgui en tot moment”.

To Top