Terrassa

L’independentisme recorda l’1-O determinat a “seguir fins al final”

Les entitats i els partits independentistes van participar conjuntament ahir a la commemoració del segon aniversari de l’1-O a Terrassa. Organitzada per l’Assemblea nacional de Catalunya (ANC), a la celebració van coincidir representants d’Omnium Cultural, JxCAT, ERC, la CUP i Primàries.

L’Assemblea havia cridat a manifestar-se sota el lema "Ho vam fer i vam guanyar". A Barcelona, una manifestació que va començar a les 7 de la tarda a plaça Catalunya va fer dues parades davant de la Comissió Europea, al passeig de Gràcia, i a l’Institut Jaume Balmes, un dels centres més castigats per les càrregues de la Policia Nacional l’1 d’octubre del 2017.

Les imatges, dos anys després
A Terrassa, centenars de persones van recordar l’1 d’octubre de 2017 al Raval de Montserrat. Després dels Cants per la Llibertat, es va donar lectura al manifest de l’ANC i es va projectar un audiovisual amb imatges del referèndum i de les mobilitzacions posteriors, tant a Terrassa com arreu de Catalunya.

Dos anys després, aquella realitat colpia fort. Els convocats van respondre ahir amb aplaudiments a les imatges dels votants i amb crits de "vosaltres feixistes sou els terroristes", a les càrregues policials.

A la lectura del manifest van participar el president d’OMNIUM, Xavier Ordeix i el coordinador de l’ANC, Pep Tomàs.

El document reivindica el mandat de l’1-O, una data que ha marcat un punt i a part en el passat, present i futur d’aquest país". L’independentisme va deixar clar ahir que sortia al carrer "per reivindicar, no per celebrar". Perquè dos anys després, el mandat de l’1-O i les lleis del referèndum i de desconnexió aprovades el 6 i 7 de setembre de 2017 "encara no s’han materialitzat".

Al Raval els manifestants van denunciar un cop mes les càrregues policials i van reclamar la llibertat dels presos davant una urna i una pancarta groga demanant l’absolució a l’atri de l’Ajuntament.

L’independentisme va denunciar ahir que els darrers dos anys "s’ha intentat de buidar de legitimitat i de contingut aquella data i aquell mandat" per què l’1-O sigui "una mobilització més" i no un referèndum d’autodeterminació "legitimat per una majoria independentista al Parlament de Catalunya".

La unilateralitat
El manifest també va fer autocrítica en reconèixer que la manca de diàleg i el fet de "no estar preparats per la unilateralitat "han acabat "desarmant els carrers i l’independentisme. Aprenguem dels errors per no tornar a cometre’ls. No podem jugar-ho tot a una carta que s’ha demostrat tramposa".

També hi va haver crítica a les institucions catalanes i als partits al Govern, JXC i ERC, tot i que sense mencionar-los, per no fixar un full de ruta per la independència. "El Parlament i el Govern què fan? Què volen fer? Fins on volen arribar? Estan preparant la via unilateral", és preguntaven ahir els independentistes al Raval. "No ens podem permetre més declaracions d’independència simbòliques". Als partits, l’ANC exigeix "d’una vegada per totes la fi dels tacticismes i partidismes que ens impedeixen teixir definitivament una estratègia unitària". A partir d’ara el moviment buscarà la unitat, però "que ningú s’equivoqui: no acceptarem cap renúncia més".

To Top