No va haver-hi debat, però tot i això, Cs no va tirar la tovallola i va anunciar ahir al ple que portaria a l’Ajuntament als tribunals per tal que l’obliguin a retirar el cartell que ERC fa mesos que té penjat a la façana municipal demanant la “llibertat dels presos polítics”.
El grup municipal de Cs va perdre ahir la votació perquè l’Ajuntament tregués el cartell que fa mesos té penjat ERC, membre del govern, a la façana de la corporació, just a la finestra que dóna al despatx dels republicans. El cartell, amb un llaç groc, resa: “llibertat presos polítics”. Curiosament avui aquesta proclama estava donada la volta. La proposta, en la que C’s denuncia que el cartell és “simbologia partidista que no representa al conjunt de la ciutadania” i demana la seva retirada per mantenir “la neutralitat institucional que ha de tenir l’Ajuntament”, no va ser recolzada per cap grup més.
Els republicans i JxT van votar-hi en contra. TxT es va abstenir i ni tan sols va voler intervenir, tot i que Cs assenyalava directament l’alcalde com a responsable del manteniment de la pancarta. Ningú del grup va prendre la paraula per donar arguments al seu sentit del vot. La formació no vol entrar en un debat que considera estèril. Només el PSC va intervenir breument per explicar que s’abstindrien en entendre que la decisió depèn directament de l’alcalde.
Jurisprudència
La regidora Isabel Martínez no va esperar el resultat de la votació, sabedora d’aquest, i va anunciar que la formació taronja denunciarà al Consistori davant el tribunal contenciós-administratiu perquè retiri el cartell dels republicans.
Martínez va assegurar que hi ha jurisprudència que obliga a eliminar aquest tipus de pronunciaments “partidistes” dels ajuntaments, com el requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va requerir al president de la Generalitat, Quim Torra, que retirés del Palau la pancarta a favor dels polítics presos. “Senyor alcalde, es vol veure vostè en la tessitura del senyor Torra? Hem d’esperar que una autoritat judicial requereixi a l’Ajuntament?” va preguntar la regidora.
El debat (més aviat absència de debat) de la moció de Cs va coincidir amb la intervenció d’Òmnium Cultural i Terrassa per la Independència per exigir justament el contrari. Demanen que es pengi al balcó de l’Ajuntament una pancarta a favor dels “presos i exiliats” del Procés. Es tracta de la proposta de JxT que ja es va votar en el ple del passat mes de juliol i que no va prosperar donat el vot en contra de TxT.
En aquella mateixa sessió sí que va veure la llum un acord que exigia la “immediata” llibertat de tots els acusats. Per a Òmnium, que va començar la seva intervenció amb un emocionat record cap als terrassencs Lluís Puig i Josep Rull, “la millor manera de materialitzar aquest compromís és penjar la pancarta al balcó de l’Ajuntament”. L’entitat considera que d’aquest forma es recolliria “la voluntat expressada al carrer de manera contundent i continuada”. Si no ho fa, va criticar, “l’Ajuntament està mut”.
Buscar altres espais
La resposta a Òmnium va venir de boca de la portaveu del govern, Núria Marín. Va recordar que “l’Ajuntament no és la seu dels partits. És la casa de tothom, també la façana”. Marín va assegurar que el govern “trobarà altres vies”, que no l’edifici consistorial, per expressar la “diversitat ideològica”.
La regidora de TxT va subratllar que no comparteix gran part de les decisions judicials i policials dels últims mesos, com tampoc la presó pels exconsellers i activistes del Procés, però considera que cal “posar l’accent en allò que ens uneix i no en el que ens separa”, va concloure.