El IV Cinturó ha estat sempre una infraestructura incòmoda pel territori i, tot i que ho continua sent, la comarca busca d’aliar-se per acabar el tram fins a Sabadell, reconvertit en una ronda comarcal permeable als municipis, i posar així fi al malson que ha suposat la planificació i execució d’aquesta via. Del perllongament fins a Granollers ja ni es parla.
Fa un parell de mesos que s’hi han reactivat les converses, principalment entre el Departament de Territori de la Generalitat i els ajuntaments de Terrassa i Sabadell, per tornar a posar els plànols sobre la taula, consensuar un traçat i anar amb més força al Ministeri de Foment a reclamar finançament pel projecte. Tot i que amb variacions, la voluntat de les dues cocapitals i del Govern és recuperar el traçat consensuat a finals de 2013, quan aquests mateixos actors (amb l’alcalde Jordi Ballart, llavors al PSC, l’exalcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, i l’exconseller Santi Vila) van escenificar l’acord per impulsar el tram Terrassa-Sabadell.
Ja llavors, igual que ara, es parlava de Ronda del Vallès, per posar l’èmfasi en el fet que la connexió entre les dues cocapitals estava concebuda com una via permeable als municipis que ajudés a lligar la mobilitat interna de la comarca. La idea era i és que la via funcioni com a circumval·lació que tanqui el sistema urbà de Sabadell i Terrassa i resolgui els problemes de mobilitat de la part nord d’aquest sistema urbà, on també s’inclou Matadepera i Castellar.
Si bé el 2013, el dibuix consensuat creuava Sabadell pel nord fins a arribar a la carretera B-124 (que connecta Castellar amb Sabadell), ara, la negociació es centra més en el tram que va des de la rotonda de Can Roca -on acaba el IV Cinturó entre Abrera i Terrassa- fins a la ronda Oest de Sabadell, que connecta cap al sud amb la C-58 i cap al nord amb Matadepera. El traçat partia de Can Roca per anar en direcció a la carretera de Matadepera, just per sota de la benzinera Q8. Des d’allà, enfilava cap a l’avinguda del Vallès, on Terrassa havia introduït millores a la gran rotonda prevista a l’est de la riera de Les Arenes. Després, la via continuava cap a Mossèn Homs i des d’allà, pràcticament recte fins a arribar a la ronda Oest de Sabadell.
Aquest és el dibuix base de 2013 sobre el que s’han reprès les negociacions, però pot haver-hi modificacions. De fet, fins ara, els treballs es portaven amb molta discreció, però les declaracions de Jordi Ballart en una entrevista a l’ACN i la proposta de declaració institucional presentada per Junts per Terrassa ha tornat a posar el focus sobre la infraestructura i, de nou, han sortit les diferències, en forma de matisos, entre els diferents partits polítics. De fet, la recerca de l’enfrontament intern en el si del govern local (TxT i ERC) i les "incorreccions" de la proposta, és el que argumenta l’alcalde, Jordi Ballart, per votar en contra de la moció de JxT.
Ballart vol deixar "molt clar" que està a favor i "és necessari" per Terrassa perllongar l’actual tram del IV Cinturó fins a Sabadell. En el seu cas, tot i que està compromès amb un tipus de via i un traçat més respectuós amb el medi ambient (la Ronda del Vallès, enfront de la concepció inicial del IV Cinturó), no creu que el nom faci la cosa. "M’és igual com es digui, si IV Cinturó, B-40 o Ronda del Vallès, però tenim un problema al nord de la ciutat que hem de solucionar", afirma. Ballart tem que un cop es posi en servei tot el tram Abrera-Terrassa (falta per executar el subtram Olesa-Viladecavalls i el nus de comunicacions que connectarà amb la C-16 i la C-58 a l’altura de Can Trias), el trànsit procedent del Baix Llobregat nord entri a la ciutat i col·lapsi les vies internes. "No podem permetre que una via d’alta capacitat acabi en una rotonda a Can Roca. Pot tenir un impacte nefast per Terrassa. Temem que molts conductors, per evitar el trànsit de la C-58, es busquin la vida pel nord de la ciutat i acabin a l’avinguda del Vallès o a altres vies, col·lapsant la ciutat", explica.
Els equilibris de la política
El motiu pel qual el seu partit, TxT, ha votat en contra de la declaració institucional proposada per JxT és perquè "és oportunista" i "no ajuda gens al consens que busca la conselleria, els ajuntaments afectats i pel que estem treballant des del juliol", critica el regidor. Ballart assegura que és la pròpia conselleria, encapçalada per Damià Calvet (de Junts per Catalunya) qui els va demanar "discreció" per posar fil a l’agulla i acabar consensuant un traçat a la comarca. Els equilibris interns al mateix Govern de la Generalitat (Junts per Catalunya està a favor de la infraestructura, però no ERC) fan que es vulgui treballar allunyats del focus mediàtic. Però, el govern local acusa JxT, i concretament el seu president de grup municipal, Miquel Sàmper, de posar "pals a les rodes" i voler fer perillar les negociacions "amb l’única voluntat de posar en evidència discrepàncies", que hi són tant al bipartit de Terrassa com al de la Generalitat. Diferències que a escala local les tenen assumides, com també "la voluntat real de trobar solucions". Tot i aquestes visions discrepants, tant TxT com ERC asseguren que la polèmica no ha provocat una crisi interna.
Les diferències entre els socis de govern no estan tant en la diagnosi del problema, com en la solució. "Coincidim en què hem de trobar una sortida a la rotonda de Can Roca i que necessitem connectar-nos millor amb Sabadell", sosté Isaac Albert, tinent d’alcalde i portaveu d’ERC. Però l’opció dels republicans és fer aquesta connexió a través de la reforma de l’N-150, de manera que sigui una via "cívica" d’alta capacitat, és a dir, que contempli també amplis espais per a vianants i ciclistes. "Hem d’aprofitar el que ja tenim. No té sentit que parlem des de fa anys de millorar l’entorn de l’N-150, que actualment està molt degradat, i acabem degradant un altre espai al nord de la ciutat", sosté Albert. En aquest traçat alternatiu que proposen els republicans, la connexió entre l’N-150 i l’actual rotonda de Can Roca es faria a través de la ronda de Llevant, una infraestructura més o menys paral·lela a l’avinguda del Vallès, que el mateix Albert reconeix que en el seu moment es va dibuixar, però que està arxivada, ja que l’opció que suscita més consens és connectar Terrassa i Sabadell pel nord.
L’alcalde reconeix que la seva idea és aconseguir la connexió amb Sabadell pel nord, no per l’N-150. "El consens del territori i la idea que té el mateix Govern de la Generalitat és un traçat que va pel nord de Terrassa i Sabadell".
On sí que hi ha acord, tant en l’executiu local com en l’autonòmic, és en desterrar la continuïtat cap a Granollers. "El traçat fins al Vallès Oriental no té consens i sí un gran impacte mediambiental. Per nosaltres, la necessitat és arribar fins a Sabadell i acabar com abans millor el tram fins a Abrera", resumeix l’alcalde.