Diners

El comerç tèxtil signa un nou conveni amb una alça del 2,2%

El sindicat CCOO ha signat el conveni col·lectiu del comerç del tèxtil de Barcelona per al període 2019-2021 i que preveu un increment salarial del 2,2% per a cada any de vigència i introdueix una clàusula de garantia salarial per assegurar retribucions de 14.000 euros bruts anuals durant la vigència de l’acord subscrit, que millora en drets i condicions laborals. En matèria de subcontractació s’avança en la línia d’impedir l’aplicació de convenis que empitjoren les condicions dels convenis sectorials. En un comunicat, CCOO, va valorar ahir de "manera molt positiva" el nou conveni, ja que "avancem en drets socials, en mecanismes d’intervenció sindical i complim amb els objectius fixats, en matèria salarial, pactats en l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC)".

Entre les principals novetats, en matèria d’adaptació de la durada i distribució de la jornada de treball, s’estableix el dret per determinats col·lectius com la parella monoparental, dona víctima de violència de gènere, famílies nombroses, famílies amb fill o fills amb discapacitat, física, psíquica o sensorial, famílies que tinguin a càrrec seu a un menor o a un major dependent i famílies que tinguin a càrrec seu a un/a fill/a malalt/a.

Un mínim de deu hores
Quant a la jornada, respecte als contractes a temps parcial, s’acorda un mínim de deu hores (abans no hi havia) i la prioritat dels contractes a temps parcial de passar a temps complet abans que es realitzin noves contractacions. Tanmateix, quan es pacti la distribució irregular de la jornada, la màxima diària no podrà excedir de nou hores i 30 minuts (abans 10 hores). Quan es produeixin excessos de jornada es compensaran/gaudiran en dies complets. El conveni també preveu que amb el contracte suspès per naixement (maternitat i paternitat) es podran unir les vacances a aquest període de suspensió contractual o al successiu període d’acumulació de la lactància, en cas de fer ús d’aquest dret.

En matèria de grups professionals, desapareixen nivells retributius baixos integrant-se en altres superiors. "Aprenent/a de conveni" s’integra en "ajudant de segona", "aspirant administratiu de segona" s’integra en la d’"aspirant administratiu" i "aspirant de caixa" s’integra en "auxiliar de caixa de segona.

En el capítol de permisos retribuïts, es millora la seva redacció. Aquest permís començarà el primer dia laborable si el fet causant es produeix en jornada no laborable. Per una altra banda, en referència a les parelles de fet, també s’estableix nou redactat que suposa ple reconeixement per al gaudi de tots els permisos retribuïts. El conveni inclou un nou permís (no retribuït) per a adopció o acolliment.

Entre altres múltiples mesures, s’estableix una comissió de treball per negociar i acordar mesures específiques per prevenir l’assetjament sexual o per raó de sexe i moral; així com protocols separats en l’àmbit de les empreses. També s’acorda establir protocol per a la protecció de les treballadores víctimes de la violència de gènere.

En matèria de formació i promoció professional s’introdueix un nou paràgraf que dóna eines per poder negociar, en l’àmbit de l’empresa, tots els aspectes relacionats amb la formació contínua.

To Top