El barri de Can Jofresa afronta un problema de despreniments i esquerdes que han forçat a protegir nou des que les dotze torres altes de l’emblemàtic polígon d’habitatges. L’Agència Catalana de l’Habitatge espera resposta d’un informe tècnic que conclogui l’origen del problema per a afrontar una solució i determinar a qui correspon finançar-la.
L’avaria més important es va detectar l’any 2018, quan es va produir un despreniment a la torre 10. Llavors, el problema es va posar en coneixement de la Generalitat, afirmen els veïns.
Uns mesos més tard, ja aquest any 2019, un nou incident va provocar l’alarma del veïnat. La caiguda de un altre maó, en aquest cas des de l’alçada d’una planta 12, va impactar “contra una bicicleta, molt a prop d’un veí que passejava per la zona”, comenta.
Al problema de la inestabilitat de les façanes cal afegir l’aparició d’esquerdes a l’interior d’alguns habitatges. De moment en quatre edificis de pisos. “S’han obert escletxes a les habitacions i en alguns casos tenen centímetres de gruix”, comenta el president de l’AVV de Can Jofresa, Pol Torres. “Cada dos per tres tenim un ensurt. El problema amoïna al barri”.
L’alerta pels despreniments ha portat a l’Agència Catalana de l’Habitatge a protegir l’entorn de les torres d’habitatges amb tanques. La mesura pretén evitar el pas de persones i prevenir així possibles accidentes en cas de nous despreniments.
La mesura es va dur a terme just abans de l’estiu, justa abans de la festa major de Can Jofresa, que es va celebrar el cap de setmana del 15 i 16 de juny. Amb la previsió d’una alta concentració de persones al barri, es va optar per protegir.
Les raons de l’avaria
No hi ha conclusions definitives sobre l’origen de les caigudes de maons i les esquerdes als pisos, però els veïns tenen clar que es tracta “de problemes relacionats amb les obres de rehabilitació de les façanes” comenta Torres.
Nou de les dotze torres de Can Jofresa van ser sotmeses a un procés de millora de les façanes a partir de 2011. L’Agència Catalana de l’Habitatge va decidir en aquell moment modificar el sistema constructiu que havia aplicat anteriorment als blocs 1, 8 i 9, un aïllament a base de cinc capes molt eficaç, que permetia reparar les filtracions i aïllar tèrmicament els edificis.
La solució, que va renovar completament l’imatge de les tres torres incorporant una segona capa/façana, era eficient però molt cara. Costava 12 mil euros per vivenda, un pressupost “inassumible” per l’administració autonòmica, que el 2011 afrontava els pitjors anys de la crisi.
A les torres 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11 i 12 es va aplicar un nou sistema constructiu més simple, a base de la injecció d’un material aïllant dins les càmeres d’aire dels edificis. Amb aquesta tècnica els blocs mantenien les façanes originàries d’obra vista, amb menys cost de manteniment que les noves.
Ara alguns dels maons de les cobertes s’esquerden i salten i els veïns estan convençuts que “cauen per la pressió del material injectat, que es dilata i estreny cap enfora i cap a dins”. La Generalitat qüestiona que el porexpan guanyi volum.
Des de l’AVV afirmen que el procés de dilatació “a l’interior de les càmeres explica que el problema es detecti simultàniament a les façanes i a l’interior dels pisos, independentment de l’època de l’any”, puntualitza Torres. No es tracta, diuen els veïns, d’una reacció al fred o a la calor, “és que el material s’infla, cerca espai i rebenta les cobertes”.
Un segon argument, diuen, juga a favor d’aquesta teoria. Els despreniments només s’han donat a les torres de la segona fase d’obres. Els immobles 1, 8 i 9 no han patit problemes fins al moment.
El número d’edificis protegits és de nou i els veïns afectats uns 1.500, la majoria dels 1900 habitants de Can Jofresa. Els accessos a les vivendes està garantit, però els residents viuen “amb inquietud” un problema que “sembla que tot just acaba de començar”.
Un barri pilo
Nou anys fa que van començar les obres de rehabilitació de les façanes de Can Jofresa. La Generalitat va triar el barri per experimentar un sistema pilot de calefacció eficient que va descartar per inviable. La via de l’aïllament de les façanes va ser posterior:
2010: La rehabilitació està pràcticament enllestida a la torre 1. Els veïns han vist reduïda la factura de calefacció a la meitat.
2011: Les obres s’aturen per raons pressupostàries. Les torres 1, 8 i 9 estan acabades i a la reste es decideix aplicar un nou sistema constructiu.
2013: L’Agencia Catalana de l’Habitatge frena el projecte per falta de finançament. Amb el nou sistema s’han reparat les façanes de les torres 2 i 4.
2015: És reprenen les obres. En l’execució intervenen vàries constructores.
2018: És detecten despreniments amb la caiguda d’un maó a sobre d’una bicicleta.