Comarca

Junqueras vol que el TJUE aclareixi si és legal impedir el seu accés a eurodiputat

L’ exvicepresidente de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras ,ha demanat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que aclareixi si és legal impedir a un diputat electe complir amb els tràmits necessaris per adquirir la condició d’eurodiputat, va explicar aquest divendres el seu advocat, Andreu Van Den Eynde.

En declaracions a la premsa a Brussel·les, l’advocat va indicar que que va presentar ahir unes al·legacions escrites a la qüestió prejudicial que el Tribunal Suprem va plantejar al de la UE en relació a l’abast de la immunitat de Junqueras.

Encara que el lletrat considera que el Suprem té "dubtes honestos" sobre aquest assumpte, "el problema és que la interpretació que proposa i que executa és restrictiva de la immunitat" i que "proposa una solució que no és acceptable", va dir.

"Més enllà de l’abast i de si Junqueras des del mateix moment en què és elegit eurodiputat té aquesta immunitat, era important deixar clar que els Estats membres no poden bloquejar l’accés a la condició d’eurodiputat, com ha fet el Tribunal Suprem en impedir que pogués sortir en un permís penitenciari per a jurar o prometre la Constitució", ha indicat.

Objectius
El lletrat va explicar que l’objectiu que busquen amb les al·legacions presentades és "eixamplar el debat" sobre l’abast de la immunitat dels diputats del Parlament Europeu.

Mentre la qüestió del Suprem "està plantejada exclusivament com una pregunta sobre l’abast temporal de la immunitat d’Oriol Junqueras", per a la defensa d’aquest els jutges europeus han d’estudiar si aquesta qüestió "només pot respondre’s a través d’analitzar també que els Estats membres no tenen la capacitat, com ha fet el Tribunal Suprem espanyol i la Junta Electoral Central, de condicionar l’accés d’un diputat electe a la seva funció".

A més, va explicar Van Den Eynde, la defensa també ha proposat al Tribunal de Justícia de la Unió "que analitzi la conformitat" de la decisió del Suprem amb la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i el Conveni Europeu de Drets Humans.

Dilluns passat, l’advocat Van Den Eynde va demanar al Tribunal Suprem que no dicti la sentència del cas "procés" mentre la cort de Luxemburg no resolgui sobre l’abast de la immunitat com a europarlamentari.

To Top