Comarca

El Govern no preveu augmentar el pressupost per a Universitats

L’esborrany de pressupostos que està negociant el Govern "no preveu cap increment per al sistema universitari", segons va denunciar ahir el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias.

Elias, que va mantenir una trobada amb la premsa ahir al matí en la qual va presentar els eixos de la UB per al curs 2019-2020 i va abordar la situació financera de la universitat, va assegurar que no descarta un atur en el sector universitari "si no hi ha augment de pressupost". El rector, que també és el president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), va recordar que tots els rectors es van reunir al juliol amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per a traslladar-li la "gravíssima i insostenible situació financera de la universitat pública catalana".

En aquella reunió, van demandar un pressupost de 900 milions d’euros per a les universitats catalanes i, segons Elias, "l’esborrany de pressupostos preveu destinar 766, el "mateix pressupost que tenim ara", malgrat que "després de veure’ns amb Torra aquest va afirmar que la universitat és una prioritat social".

Les universitats "no estem en les agendes polítiques, no som una prioritat ni per al Govern central ni per a la Generalitat", va denunciar el rector.

Patrimoni
Elias Va recordar que el pressupost més elevat que va rebre el sistema universitari català van ser 908 milions en 2009, que va descendir fins a 574 milions en 2014 i que en 2017 van ser 766 milions, "els mateixos que estan previstos ara". "Ara li toca a la Universitat", va exclamar el rector, que es va referir al fet que la "situació d’alguns col·lectius ja s’ha solucionat amb la millora de l’economia".

La falta d’inversió "afecta a totes les universitats, però la més afectada és la UB", segons Elias, ja que no es té en compte el seu patrimoni arquitectònic, que ocupa una superfície de 600 mil metres quadrats i per al manteniment ordinari dels quals destinen uns 6 milions i mig d’euros de pressupost anuals, quan necessitarien prop de 30 milions.

Al marge dels 900 milions demandats, el rector va recordar que des de l’ACUP reclamen 100 milions addicionals dins del Pla d’Inversió Universitària per a infraestructures.

To Top