Des de l’Ateneu Cooperatiu de Vallès Occidental (ACVOcc) s’han assessorat i donat suport en els últims tres anys a noranta cooperatives ja en funcionament, que buscaven eines per enfortir la seva activitat, i a projectes de nova creació. "Hi ha a la comarca dotze cooperatives en funcionament que han nascut amb el nostre suport", comenta a aquest rotatiu Javier Domínguez, tècnic de l’ACVOcc. "La majoria de cooperativistes que comencen de zero són de gent jove, en situació d’atur, i que tenen la possibilitat de cobrar l’atur i començar un projecte", afegeix. Llibreries, cooperatives de comunicació i xarxes socials; de creació de software i eines tecnològiques; botigues d’alimentació; projectes d’inserció o restauració són alguns d’aquestes noranta iniciatives a les quals han donat suport per "trobar noves eines per tenir continuïtat" o que han nascut amb el suport d’aquesta xarxa.
L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental és una iniciativa promoguda pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies i sorgida a partir de l’aliança de diversos actors públics i privats de l’economia social del territori, amb l’objectiu de donar a conèixer i impulsar l’economia social, el tercer sector i les cooperatives, un model d’economia transformadora que dóna resposta a la necessitat del territori, genera riquesa i ocupació estable i de qualitat. L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental forma part d’un projecte més global, la xarxa d’ateneus cooperatius, format per 14 ateneus i més de 130 entitats públiques i privades A la comarca s’han habilitat espais en diferents municipis de la comarca que funcionen com a punt d’atenció personal per apropar-se a l’Economia Social i Solidària (ESS). En Terrassa està situat al centre cívic Alcalde Morera (el dilluns, de 18 a 20 hores).
Idees i projectes
Aquests espais, anomenats PATs, són un punt d’entrada per aquelles persones que tinguin idees i projectes a potenciar en l’àmbit del cooperativisme, i també està adreçat a entitats, de forma lliure i gratuïta. PAT vol dir Punt d’Assessorament i Trobada Cooperatiu. "És un espai en el qual la gent pot venir per buscar assessorament i on acompanyem projectes cooperatius. També és un lloc de trobada per a qualsevol persona que tingui una necessitat en l’àmbit de l’ESS o desitgi fer alguna consulta", explica Javier Domínguez.En total parlem de set punts d’atenció, distribuïts en municipis de la comarca (Terrassa Matadepera, Rellinars, Viladecavalls, Castellbisbal, Vacarisses i Ullastrell), que funcionen un cop al mes en un horari establert a les tardes (a banda del punt de Terrassa, que està disponible setmanalment).
Convenis amb ajuntaments
En el seu moment es van signar convenis entre l’ACVOcc i els ajuntaments, de forma que aquests faciliten l’espai on ubicar aquests punts d’atenció, i que ajuden a fer-ne difusió d’aquests. El projecte també té el suport del Consell Comarcal. Un dels objectius dels PATs és oferir acompanyament a aquelles iniciatives que tenen potencial com a projectes cooperatius. "Quan rebem alguna idea de projecte, el que fem és una primera trobada amb l’equip promotor de la iniciativa, i seguidament els expliquem com és una cooperativa i la resta de les fórmules de l’economia social i solidària, quins són els avantatges de crear-ne una, a la vegada establim un full de ruta", detalla en Domínguez. Dintre de l’itinerari a mida que s’ofereix des dels PATs per a nous projectes cooperatius, també s’expliquen les diferències amb les empreses mercantils. Aquest acompanyament personalitzat correspon a La Cooperadora, un altre instrument de què disposa l’ACVOcc, i que es complementa molt amb els PAT.
Pel que fa a nous projectes, Javier Domínguez explica que "hem conegut i començat a acompanyar aquest any des del PAT, sis projectes a Terrassa, tres a Matadepera També a Viladecavalls, Vacarisses, i Castellbisbal s’estan acompanyant altres projectes incipients.El punt d’Ullastrell va començar a funcionar fa escassos quatre mesos, i aquí també hi ha hagut persones que han vingut per fer-se sòcies de Som Energia. "Penso que una cosa que agrada d’aquests punts és que en l’acompanyament que fem, proposem un itinerari flexible en funció de les necessitats de cada projecte", segons aquest tècnic, "ja sigui a l’hora d’elaborar un pla d’empresa, o bé centrar-nos en la viabilitat econòmica, o treballar la fiscalitat de la cooperativa en marxa". Tot plegat suposa un acompanyament personalitzat que s’ofereix per incrementar i millorar la dimensió del cooperativisme a la comarca.