Terrassa

La memòria entre fogons

El programa per reforçar i estimular la memòria i la salut (REM) de la Fundació Catalunya va presentar ahir al seu espai de Terrassa, al carrer d’Antoni Maura, una nova activitat titulada "Cuinant la memòria". Un total de 16 persones van participar en el taller que va ser conduït per cuiners de la Fundació Alícia i que va consistir en una demostració i elaboració de plats de tota la vida.

A les 10.30 del matí tot estava a punt. Els participants, cuiners i cuineres amb experiència contrastada, van baixar a la planta baixa de l’entitat que, per l’ocasió, s’havia transformat en una gran cuina oberta. Un cop fetes les presentacions, va començar el "showcooking" amb menús i plats de tota la vida, d’aquells que es fan difícil d’oblidar pel toc personal que hi posen les mares i les àvies.

Èlia Vidal, cuinera de la Fundació Alícia, va ser la primera a posar-se el davantal i als fogons. Va elaborar uns fideus a la cassola, de sempre, i mentre ho feia anava conversant amb les persones que observaven la seva destresa. De seguida va trencar el gel i va establir un "feed back" amb els alumnes, alguns dels quals explicaven que és un plat molt gustós i demanat a la llar familiar.

Després va arribar el torn dels assistents a l’activitat. Tots es van desplaçar cap a les taules, transformades en petites cuines, per tal d’elaborar quatre plats: cigrons amb espinacs i bacallà, mongetes amb cloïsses, arròs caldós de marisc i pasta siciliana amb albergínies. I de postres… un bescuit de cacau. Tot una carta gastronòmica, doncs, ben completa que un cop enllestida se serviria per dinar.

Ganes i empenta no van mancar. Eugènia, de 86 anys, i Antònia, de 83 anys, només tenien paraules d’agraïment a la Fundació Caixa Catalunya i la Fundació Alícia per la iniciativa. Eugènia va comentar que havia cuinat moltíssim però que ara ja no ho feia. "La cuina és territori de la meva jove. A mi ja no em deixen fer-ho. Jo vivia sola i ara visc amb el meu fill la meva jove. I ella ho fa molt bé", va explicar. Antònia, al seu costat, va dir que encara feia el menú de cada dia. "El meu marit m’ajuda una mica en la logística però sóc jo la que segueixo al peu dels fogons i haig de rumiar que mengem… El què passa és que som dos i aviat enllestim", va expressar somrient.

L’origen
El taller de cuina que es va fer ahir és un exercici pràctic que complementa la publicació del llibre "Cuinant la memòria. Receptes perquè no se’ns en vagi l’olla". La guia presenta un total de 24 receptes que s’elaboren en tres senzills passos. Hi ha primers, segons, plats complets i pòsters amb imatges, que tenen en primer lloc una descripció dels ingredients i estris que és necessitaries i tot seguit l’explicació de l’elaboració del plat i consells.

Laia Romeo, de l’equip tècnic de la Fundació Catalunya La Pedrera, va rememorar que "la iniciativa de fer un receptari va sorgir fa dos anys arran que les persones que tenen problemes de memòria puguin ser el màxim d’autònomes a la cuina". Laia va dir també que a la cuina és un lloc on es detecten símptomes de pèrdua cognitiva. "Posar sucre en lloc de sal o al revés o no apagar el foc són alguns dels senyals d’alerta. Per això hem fet una guia molt pedagògica i molt visual". El llibre, amb un cost de 9,95 euros, té a més un objectiu solidari perquè tots els beneficis es destinen al programa REM.

To Top