Sota el cel net, sonava música. Es movien els peus. “Hola, vinc a pelar-me”, va dir una octogenària mentre somreia a un policia municipal, un dels més tenaços organitzadors d’això d’ahir. Anava a pelar-se, sí, a la Plaça Vella. I va entrar en el recinte barrat, habilitat per a l’ocasió, condicionat com a perruqueria a l’aire lliure. La Plaça Vella va acollir ahir a la tarda una nova edició de la “rapada” massiva, un esdeveniment solidari per a recaptar fons en la lluita contra el càncer infantil. Un esdeveniment en el qual van participar centenars de persones, a 5 euros el tiquet, a 5 euros la “rapada”.
Sonava Mecano, “no me invitó, pero yo fui, tras la esquina espero el momento en que no me miren, y meterme dentro”. I sonava Michael Jackson, i després una infinitat de temes oferts en feliç assemblatge per Play Events Barcelona, que, com tots ahir, van prestar els seus serveis de forma desinteressada. Com els seixanta perruquers i perruqueres que van tallar el pèl als qui s’acostaven amb el tiquet a la mà.
“Posa’t al seu cap” és el títol de l’esdeveniment. Alguns no es van “rapar”, però sí que es van tallar la cabellera per a donar-la a Mechones Solidarios, una associació sense ànim de lucre que fabrica perruques per a malalts de càncer que perden el cabell per culpa de les sessions de quimioteràpia.
Carpes
Mentre esperaven l’arribada de més “clients”, diverses perruqueres es van posar a ballar davant de l’escenari. A uns metres, en vuit carpes es venien els tiquets, o es venien calendaris benèfics, o es maquillava a nens, mentre voluntaris amb samarretes vermelles animaven a la gent a involucrar-se en la campanya. Els polítics, com l’alcalde, Jordi Ballart, van anar dels primers a asseure’s per a deixar el seu cap lliure de massa capil·lar. Ballart es va “rapar” al zero, sense manies. A la seva esquerra, el regidor Xavier Fernández Rivero. A la seva dreta, l’intendent major de la policia, Antoni Flores. I el regidor Noel Duque.
“Sabeu què fem aquí avui?”, preguntava una policia, micròfon en mà, des de l’escenari. Gairebé tots ho sabien. Uns altres, els menys, no van trigar a saber-ho. Estaven allà per a recaptar fons per a la recerca del càncer infantil i per a visibilitzar el que sofreixen els petits malalts. “Al marge del resultat, l’especial és la visibilitat que li donem a aquesta lluita”, va comentar un organitzador poc abans de les vuit de la tarda, a una hora del tancament de la perruqueria massiva en la qual es va convertir la Plaça Vella, com fa dos anys. Ahir van venir, en suport als companys terrassencs, agents d’altres localitats, com Caldes de Malavella, Olot o Badalona.
La Policia Municipal té una vessant solidària consolidada i coneguda tant a la ciutat com fora. Abans els objectius de les campanyes van ser diversos. Ara, per tercer any consecutiu, el cos local impulsa una nova campanya per recaptar fons a favor de la investigació del càncer infantil. Ahir es va celebrar l’acte multitudinari, sant i senya d’una iniciativa que any rere any concita la participació de centenars de persones, moltes d’elles arribades d’altres ciutats. Ahir la “rapada” massiva es va fer a la Plaça Vella, que va esdevenir una perruqueria multitudinària.
Els organitzadors volien tornar a la plaça cèntrica després del canvi realitzat l’any passat, quan Terrassa va batre el rècord Guinness de persones tallant-se el cabell al mateix temps. El va batre en l’edició de l’any passat de “Posa’t al seu cap”, en el recinte firal, en una jornada històrica que va reunir unes quatre-centes persones. Uns quatre-cents caps que van sortir del recinte del passeig del Vint-i-dos de Juliol pelats. El rècord anterior, polvoritzat per Terrassa, el tenia el Canadà amb 327 testes. I tot gràcies l’embranzida d’uns policies municipals agosarats en el seu esforç per a la causa, per aconseguir diners per a la recerca del càncer infantil a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona
Sensibilitzar
El lema global de la campanya d’enguany és “Jo sóc futur”. El propi de la “rapada”, “Posa’t al seu cap”, com d’altres vegades. L’objectiu d’aquesta “rapada” massiva és, segons reiteren els organitzadors, “sensibilitzar la població sobre el primer signe visible de la malaltia una vegada diagnosticada i en tractament, com és la pèrdua del cabell per l’acció de la quimio o la radioteràpia”.
Cadira lliure, cadira ocupada. Hi havia buits, va, animeu-vos. Yolanda Pérez va ser una de les perruqueres que van integrar l'”exèrcit” benèfic de samarretes vermelles amb màquina a la mà. Yolanda, que treballa en una perruqueria de la Cogullada, era somriure prolongat, feliç per pelar caps per a una causa encomiable. Centenars de persones van intentar ahir posar-se al cap dels petits que sofreixen. Al vespre, encara no es coneixien les xifres d’assistència i recaptació, però segurament l’objectiu estava complert, perquè l’objectiu primordial era tallar cabells i, sobretot, obrir els ulls. “Gràcies”, deia la Yolanda.
La clau
L’objectiu de la iniciativa celebrada a la Plaça Vella era recaptar diners per a la recerca en l’àmbit del càncer infantil, i sobretot, sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia minoritària.