Terrassa

El veto al cotxe expulsarà de Barcelona 47 mil vehicles

Un de cada tres vehicles de Terrassa es veurà afectat per les restriccions de tràfic a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) permanent que l’1 de gener de 2020 s’aplicarà a Barcelona. Els vehicles sense el distintiu ambiental de la Dirección General de Tráfico tindran prohibida la circulació per l’interior de la capital catalana i el veto deixarà fora 46.975 vehicles procedents de Terrassa, un 35 per cent dels cotxes, furgonetes, camions, busos i motos de la ciutat.

La xifra és molt alta. El parc mòbil de Terrassa ha envellit i una de les conseqüències és que els conductors que per oci, treball o estudis es desplacen cada dia a Barcelona hauran de deixar el cotxe a casa i cercar una alternativa. Només en el cas dels turismes, el problema afectarà 29.556 cotxes a la ciutat, un de cada tres.

Els vehicles afectats per la restricció són els de benzina matriculats abans de l’any 2000 i els dièsel previs a 2006. No tenen etiqueta mediambiental i, en conseqüència, no podran circular per l’àmbit de 95 kilòmetres quadrats limitat per les rondes de Barcelona, que no estan incloses a la Zona de Baixes Emissions.

La prohibició s’aplicarà des de les 7 del matí fins a les 8 del vespre de dilluns a divendres i afectarà a les matrícules espanyoles i estrangeres.

Una xarxa de càmeres detectaran les matrícules dels vehicles contaminants a Barcelona i a les ciutats incloses a la zona prohibida, com a L’Hospitalet, Esplúgues, Cornellà i Sant Adrià del Besós. Hi haurà excepcions a la restricció amb els vehicles de serveis bàsics i d’emergències i està previst que la prohibició s’axequi divendres a la tarda per facilitar les sortides de Barcelona.

Restriccions amb inversions
Les dades de Terrassa estan sobre la taula del regidor de Medi Ambient, Carles Caballero, que dóna la veu d’alarma per les conseqüències que per les ciutats amb un parc mòbil més envellit pot tenir la prohibició de circular per l’interior de Barcelona. “A Terrassa, amb un de cada tres vehicles sense etiqueta ambiental, el problema afectarà sobre tot a una capa social determinada de la població”, comenta Caballero.

El regidor demana “una major corresponsabilitat de les administracions en la renovació del parc mòbil”, donat que molts titulars no podran comprar un cotxe nou. Caballero creu que “les restriccions han d’anar acompanyades d’inversions en infraestructures”.

“Cada dia surten de Terrassa 130 mil vehicles i dels desplaçaments a Barcelona, un quaranta per cent és fan en vehicle privat. Si un de cada tres ha de quedar-se a casa i els usuaris agafen el transport públic, aquest col·lapsaria”.

“Estem compromesos amb la millora de la qualitat de l’aire, però si restringim, hem de plantejar alternatives i han d’estar planificades”, defensa Caballero.

El regidor cita com a exemple la connexió de la R4 entre Terrassa i Granollers i la tercera línia de FGC pel Túnel d’Horta. “És vital per al Vallès i per Terrassa i el cost és molt inferior al de l’L9 del metro”.

La capacitat de les línies vallesanes de FGC han tocat sostre. El nou túnel ferroviari per Collserola “suposaria una nova entrada a Barcelona, una connexió directa amb l’Hospital de Terrassa i amb la UAB”. L’Ajuntament de Terrassa demana que el projecte s’inclogui al Pla Director d’Infraestructures 2020-2030.

Caballero portarà la reivindicació a la pròxima reunió de l’Autoritat Metropolitana del Transport (ATM), prevista a mitjans de setembre. A aquesta trobada, municipis com Terrassa i Granollers portaran també la petició que les mesures anticontaminació s’estenguin als municipis metropolitans. La proposta la va formular la passada setmana Carles Caballero al plenari de la Taula de Qualitat de l’Aire de la Conurbació de Barcelona, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

To Top