Terrassa

Nou curs marcat per aules “bolets” i pel primer centre públic 3-16

Tornada a l’escola i també a la rutina, com comentaven moltes mares i pares a les portes dels centres educatius. Milers d’alumnes, 31.930 d’infantil, primària i ESO, van estrenar ahir un nou curs marcat per la demanda de matrícula viva a primària que creix i ha obligat a obrir aules 8 "bolet" a la xarxa pública. L’AMPA de l’Abat Marcet, un dels centres afectats, va criticar ahir "la manca de planificació" i va assegurar que "el sobreesforç que ha de fer el centre comporta massificació i dificultat pel desenvolupament del projecte".

L’augment d’escolarització a primària s’ha afegit a la secundària que, per efectes naturals (les nombroses promocions de 6è que surten) està també molt plena. Per aquest motiu s’ha incrementat l’oferta amb 90 places més, situades al’Institut (INS) Can Roca (a través d’una aula "bolet") i a l’INS-escola Pere Viver (dos grups). Aquest últim centre, de fet, va ser ahir un dels pols d’atracció perquè és el primer centre públic de 3 a 16 anys que es posa en marxa a Terrassa i que permeterá consolidar un projecte al llarg de tot l’ensenyament obligatori, seguint el model de la concertada i de la privada.

El gran col·legi del Pla del Bon Aire, que ja lluïa el rètol d’Institut-escola, va rebre els quasi 500 alumnes de forma esglaonada. Els més matiners van ser els més grans, els d’1° d’ESO, i els últims, els més petits, els de P3. I entremig, va entrar el col·lectiu més nombrós, dos cursos de pàrvuls i tota la primària. I cada etapa, a més, ho va fer per un accés diferent. Una opció possible donat que l’escola és molt gran (havia arribat a tenir fins a mil alumnes) i dóna la volta a tres carrers: Arenys de Mar, Sabadell i Vacarisses.

Els mestres i professors del col·legi van preparar una recepció especial. Va sonar "La sortida", del grup Sense Sal, de Terrassa, una cançó d’amor que reclama viure el moment amb optimisme. Els nens i nenes van fer la seva entrada al pati, on es van posar amb filera per cursos, nerviosos però contents. La imatge del retrobament ja s’havia anat copsant minuts abans a la porta, on la majoria d’alumnes se sentien feliços de veure els companys i amics i ho manifestaven en gests d’afecte i molts somriures.

La Mia i la Irene, de primària, es van fer una gran abraçada. "Estem molt contentes de veure’ns perquè som molt amigues. Ens expliquem tots els secrets", van dir. "I també volien tornar a l’escola perquè "ja estàvem cansades d’estar a casa", van assegurar.

Els més petits
Però els protagonistes de la jornada, com a tants centres, van ser els més petits, els de P3, que s’estrenaven en tot. Els primers van accedir cap a les 9.30 del matí. Tot pintava plàcid fins que els pares van començar a acomiadar-se. Llavors, un dels nens, Jan, va començar a plorar i va contagiar a d’altres com la Irina i el Roger.

Gemma, la tutoria, i l’Elisabet, la mestra de reforç, es van apropar i els van portar cap a les zones de jocs per intentar distreure’ls. Allà ja tenien petits companys, que encara poc "conscients", com va dir una mare, Vanesa, de la novetat que els esperava, satisfeien la seva curiositat tocant i remenant totes les joguines que tenien a l’abast. "Cal que l’espai que coneixen el primer el dia sigui el més acollidor possible i que rebin el màxim d’atenció i afecte. És el primer dia d’escola i com tots els primers de tot no s’oblida i, per tant, millor que guardin un bon record", van manifestar les mestres. Caixes plenes d’objectes de colors i d’icones diverses per fer volar la imaginació. Algun nen de P3 remenava i va treure algun cavall i cotxe que feia saltar i córrer per la taula. D’altres encaixaven peces a un gran puzle i d’altres experimentaven descobrint tot el que hi havia. D’aquest primer dia o instant ja poc se’n recordaven els i les alumnes que ahir van començar l’1° d’ESO en el mateix col·legi. Judit Ruiz i Judith Pomar, de 12 anys, van explicar que "estem contentes d’estar aquí perquè és la nostra escola de referència i el nostre ambient. Vas pel passadís i tot és familiar". Les dues alumnes, amb ulls que els brillaven, van significar que "continuem sent els més grans del centre i, en canvi, s’ haguéssim marxat a un institut, seríem les més petites. Això està molt bé", van acabar. Les impressions de pares i mares, que van ser consultats abans d’obrir l’escola, eren tan bé molt positives. "Jo tinc tres fills en aquest centre i ha estat una molt bona notícia. Això dóna molta confiança i seguretat a les famílies", va dir Sònia. "Estic molt contenta. Aquí coneixes el projecte i és bo donar-li continuïtat", va afegir Natàlia, una altra mare. "És una aventura que comença ara però meravellosa. Els pares la veiem de molt bon grat perquè és bo pels alumnes", va destacar Mohamed. Una de les seves filles, Abrar, que comença ara 6è de primària, va asseverar el que escoltava. "Jo sóc feliç de poder continuar en aquest centre i no haver de marxar perquè aquí hi tinc les amigues i els profes. Carla, al seu costat, se la mirava i va assentir amb el cap tot el que deia. La directora del centre, Lídia Jové, anava amunt i avall, atenent a pares, i a secretaria cua i demandes de nouvinguts".

To Top