Diari de Terrassa

Santi Deó es mostra optimista “No hem tingut un sorteig afortunat”

D’aquí a dues setmanes, concretament el dijous dia 26 de setembre, la Federació Espanyola de Hockey presentarà oficialment la candidatura de Terrassa per organitzar el mes de juliol de l’any 2022 la Copa del Món femenina a l’Estadi Olímpic i al Camp Municipal Martí Colomer. Santi Deó, president de la Federació Espanyola de Hockey, està convençut que la candidatura de Terrassa té moltes opcions de ser l’escollida el mes de novembre per part de la Federació Internacional de Hockey (FIH).

Inicialment, Terrassa havia d’optar al Mundial masculí, però en la reunió celebrada el passat divendres al despatx de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, Deó va propiciar un canvi d’estratègia en la petició de la candidatura, ja que l’Índia va posar sobre la taula quatre milions i mig d’euros per repetir un Mundial que ja va organitzar l’any 2018 a Bhubaneswar. “Extraoficialment ens va arribar la informació que l’Índia havia apostat molt fort econòmicament per tornar a tenir el Mundial i ens va semblar que competir amb ells era un error i una pèrdua de temps. Així ho vaig exposar a la reunió i tothom hi va estar d’acord”, explica Deó.

El màxim responsable del hockey espanyol entén que organitzar un Mundial femení és un esdeveniment d’una enorme rellevància. “La nostra idea inicial era acollir el Mundial masculí i en aquesta línia vam treballar des del primer moment, però quan ens va arribar la notícia que l’Índia havia apostat fort per organitzar el Mundial masculí vam entrar en una situació diferent. Ho vam exposar tant a l’alcalde com als representants de la resta d’institucions i de seguida ho van entendre. A més, un Mundial femení no és pas una competició menor, sinó un esdeveniment d’una gran rellevància internacional”, apunta Deó, que recorda també que la selecció espanyola femenina ha pujat al podi tant a la darrera edició de la Copa del Món de Londres com a l’Europeu d’Anvers del passat mes d’agost.

acord total

El president de la Federació Espanyola es va felicitar pel fet que totes les institucions haguessin arribat a un consens. “Sabíem que era un tema sensible, però personalment estava convençut que tots ho posaríem tot de la nostra part per poder fer realitat aquest projecte. L’acord és total i definitiu i n’hem d’estar ben orgullosos”, va dir. En les mateixes paraules es va expressar divendres l’alcalde Jordi Ballart.

Tal com estava previst, cadascuna de les tres institucions (Ajuntament de Terrassa, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya) aportarà 1.300.000 euros a un projecte pel qual es necessiten gairebé cinc milions d’euros (un milió és ja el preu del cànon requerit per la FIH. A aquesta xifra conjunta de 3.900.000 euros caldrà afegir els diners que costarà la reparació i posada al dia tant de l’Estadi Olímpic com del Martí Colomer.

“Va quedar clar que serà l’Ajuntament de Terrassa qui es farà càrrec de les obres de millora dels dos camps on se celebraria el Mundial. Són instal·lacions municipals que quedaran per al futur de la ciutat, tal com va passar després dels Jocs Olímpics de Barcelona’92”.

Fins al dia 26 de setembre, la Federació Espanyola no formalitzarà la seva candidatura per acollir el Mundial femení de 2022. L’altra candidatura que podria fer ombra a la de Terrassa és l’alemanya, que volia també inicialment el Mundial masculí però també “s’ha passat” al femení. Molt probablement la ciutat candidata serà Mönchengladbach. Fins als pròxims dies no se sabrà si alguna altra ciutat vol optar a organitzar la competició.

Pel que fa al Mundial masculí, tot i que sembla que l’Índia ho té gairebé adjudicat, Bèlgica ha postulat també a acollir-lo. La competició masculina tindrà lloc mig any després de la femenina. Serà al gener o al febrer de l’any 2023.

una candidatura forta

Tot i que caldrà esperar fins al novembre per conèixer si Terrassa serà la ciutat escollida per acollir la competició femenina, Santi Deó es mostra optimista al respecte. “Penso que tenim una candidatura molt forta. Fa molts anys que Espanya no organitza cap Mundial ni cap Europeu i hem presentat una proposta molt seriosa. Estic segur que serà tinguda en compte, tot i que mai no es pot saber ni quins rivals tindràs ni quina decisió acabaran prenent els responsables de la FIH”. En aquest sentit, cal recordar que la decisió final serà del comitè executiu de la FIH, integrat per quinze membres, que valoraran les diferents candidatures.

Santi Deó va voler agrair també l’esforç que el hockey terrassenc en particular i català en general han fet per tal que Terrassa pugui, trenta anys després dels Jocs, acollir una competició mundial de primer nivell. “Des que vam començar a parlar de la possibilitat que el Mundial vingués a Espanya vam tenir clar que Terrassa havia de ser la ciutat escollida”, explica. I és que convé no oblidar que l’any 2022 se celebrarà el Centenari de les federacions Catalana i Espanyols de hockey. I el paper de Terrassa dins d’aquestes efemèrides és d’un pes absolutament decissiu.

A banda de poder assolir l’organització del Mundial femení, pel president de la Federació Espanyola és molt important que Terrassa disposi d’infraestructures com l’Estadi Municipal de Hockey Martí Colomer que permetin acollir partits de les diferents seleccions espanyoles. Cal recordar, en aquest sentit, que Terrassa va perdre l’oportunitat d’acollir els dos primers partits de la passada edició de la FIH Pro League perquè l’Estadi Martí Colomer no complia amb els requisits imprescindibles. Finalment van ser València i Madrid les seus dels partits de la selecció espanyola masculina en aquesta competició.

En el futur més immediat, la principal obsessió del president de la Federació Espanyola de Hockey, Santi Deó, són els Preolímpics que les seleccions espanyoles jugaran a València els dies 25 i 26 d’octubre. El combinat masculí s’enfrontarà a França, mentre que les noies jugaran davant Corea del Sud. Tot i que entén que cap de les dues seleccions va tenir massa sort al sorteig celebrat dilluns a Lausana, Deó considera que tots dos equips haurien de classificar-se sense problemes pels Jocs Olímpics de Tòquio. “Amb l’única excepció de l’equip femení a Londres 2012, Espanya ha estat present a les darreres edicions dels Jocs des de Roma 1960. Pel que fa a l’enfrontament masculí entre Espanya i França, Deó destaca; “Hauria preferit un rival com Irlanda. Els francesos ens ho posaran molt difícil, però hem de sortir amb la intenció de guanyar els dos partits”. Pel que fa al rival de les noies, Corea del Sud, assenyala. “És cert que les coreanes no tenen el mateix potencial que fa uns anys, però segur que seran també un rival complicat”. I afegeix: “En dos partits ens juguem la feina de quatre anys. Però els nostres rivals també”, assegura.

To Top