Salud

Deu consells per auxiliar als fills

Cada any prop de 830.000 nens menors de 18 anys perden la vida a causa d’accidents o de lesions no intencionades, segons l’Organització Mundial de la Salut. Moltes morts de nens es podrien evitar si s’apliquessin mesures eficaces de prevenció de lesions. Tan important és la prevenció com saber actuar a temps davant d’una emergència. No obstant això, la manca de formació ens pot impedir saber què fer en situacions d’accident o, en el pitjor dels casos, precipitar-nos a actuar incorrectament. L’Hospital Infantil Universitari Niño Jesús proposa aquest decàleg de consells ara que s’acosta el Dia Mundial de Primers Auxilis (segon dissabte de setembre):

Es tracta dels motius més freqüents de consulta infantil als serveis d’urgència i d’atenció primària. Tot i ser situacions que sovint intranquil·litzen els pares en principi són símptomes que remeten de forma espontània. En el cas de la febre no cal obsessionar-se per abaixar-la perquè no és perillosa. Si els símptomes són persistents o empitjoren llavors sí que cal portar el fill al pediatra, sobretot si el pacient és menor de 3 anys.

Són episodis que espanten molt als pares, però davant els quals cal mantenir la calma perquè en el cas dels desmais o les convulsions febrils són molt freqüents. Telefonarem a emergències si la convulsió no cedeix espontàniament i sobrepassa els dos minuts i, en el cas d’un desmai, si el nen triga més d’un minut a recuperar la consciència, té dolor en el pit o dificultats per a respirar.

Si el nen ha ingerit o inhalat una substància tòxica (medicaments o lleixiu, per exemple), "mai hem d’intentar provocar-li el vòmit", adverteix el doctor pediatra Juan Casado. En qualsevol cas, és convenient telefonar a emergències o acudir a urgències i trucar al centre de toxicologia.

Una distracció amb una planxa encesa o la vitroceràmica; el contacte amb lleixiu, o un nen exposat al sol sense protecció, poden provocar cremades. Refredarem la zona afectada amb aigua durant 15-20 minutos (mai amb gel directament) i, molt important, mai trencarem les butllofes (si existissin).

Les caigudes produïdes en jugar, córrer, saltar, per baralles€ són molt habituals i formen part del seu procés d’aprenentatge. Encara que la majoria de danys solen ser lleus, poden donar-se casos de major gravetat. Hem de parar especial atenció als traumatismes cranioencefàlics que poden causar lesions cerebrals. Protegir l’accés a escales amb tanques o portes, utilitzar sistemes de retenció en els desplaçaments amb cotxe, o posar-los el casc són algunes de les mesures preventives

Caramels, trossos de menjar, joguines, monedes, globus€ són alguns dels objectes amb els quals els nens més s’ennueguen. El primer pas serà animar que el nen estossegui. Si l’obstrucció és greu, hem de telefonar immediatament a emergències i, mentre arribi l’ajuda del personal sanitari, realitzar maniobres de desobstrucción de la via aèria (maniobra de Heimlich) o, en cas d’ofegament a la piscina o al mar serà imprescindible realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP

La prioritat serà detenir l’hemorràgia pressionant directament sobre la ferida amb gases o un drap net.El sagnat no cessa i la gasa està molla? Aplicarem una altra gasa damunt de l’anterior (mai retirar-la) i continuarem pressionant. Si així i tot no deixa de sagnar, és molt llarga o profunda o dóna signes d’infecció, hem d’acudir al metge.

Comprovarem que no estan associades a infeccions i acudirem al metge per esbrinar el seu origen.

Si els símptomes són lleus administrarem fàrmacs per via oral. En cas d’anafilàxia acudirem a urgències.

Rentarem la ferida amb aigua i sabó i aplicarem aigua i gel. En el cas de picades de meduses netejarem la pell amb aigua de mar. Si apareix una reacció alèrgica caldrà acudir a un servei d’urgències.

To Top