Les antigues biblioteques públiques de Terrassa van anar desapareixent, les últimes a la dècada de 1990 i la primera d’aquest segle, substituïdes per la Central i les de districte. Però els terrassencs que van passar-hi moltes hores llegint o fent treballs escolars a les seves sales en tenen un record molt viu i entranyable. I la recuperació de la seva memòria, la valoració de tot allò que van aportar al progrés i la cultura de la ciutat, sembla haver començat.
L’historiador Joaquim Verdaguer, al seu blog, i la web Records de Terrassa, han coincidit fa poc en la publicació d’unes petites històries de la biblioteca Salvador Cardús. Estava ubicada al primer pis de l’edifici del número 20 del carrer Major de Sant Pere, i depenia de la Diputació de Barcelona. Fou inaugurada el 24 de gener de 1959, i va tancar les portes el novembre de 1997.
“Era una biblioteca dinàmica i instructiva. S’organitzaven recitals de poesia, representacions teatrals, conferències. Però el que ha quedat en el record són les classes de català, els anys seixanta i en ple franquisme, que impartien personalitats com Paulina Pi de la Serra, Anna Santamaria, Carles Puig, entre altres”, escriu Verdaguer.
magda soler i rosa rahola
A la presentació del llibre “Història d’Emma”, de Paulina Pi de la Serra, Jaume Aulet va fer una vívida evocació de les classes de català que va rebre de la Paulina, als anys setanta, en aquesta biblioteca. Les va posar en marxa la directora d’aleshores, Rosa Rahola. La seva primera bibliotecària fou Magda Soler, que Verdaguer recorda “sol·lícita, amable, dolça amb els nens, instructiva amb els més grans”. L’any 1964, l’escritor Joan Oliver va fer una conferència en aquesta biblioteca.