La temporada cultural a Terrassa comença amb una molt bona notícia, sobretot pels nombrosos seguidors i lectors que Rafel Comes s’ha anat fent al llarg dels anys, amb els seus estudis i articles sobre la història de la nostra ciutat. Historiador, col·leccionista, erudit, veritable savi del passat de Terrassa, Comes ha començat a publicar, al butlletí mensual de l’Ateneu Terrassa, una nova sèrie d’articles. "Nissagues terrassenques" és el seu títol, i presentarà cronologies amb detalls biogràfics de famílies locals. Famílies que "han de tenir un mínim d’antiguitat pel que fa al seu arrelament a Terrassa (segles XVIII i XIX, tot i que tampoc em remuntaré més enrera, si fos el cas), i, d’altra banda, membres amb una rellevància, una participació, una activitat una mica remarcable, en l’economia, la política, la cultura o algun àmbit social, per tal que no siguin totalment ‘anònimes’".
"Es va casar el 1795 amb…"
La sèrie l’ha estrenat amb un estudi sobre la familia Palà, que ha dividit en dues parts; la primera és al butlletí de setembre i la segona sortirà al d’octubre. "La majoria dels Palà que han viscut a Terrassa són oriünds de la masia de Can Palà del terme de Vacarisses", comença escrivint Comes, i la seva història a la nostra ciutat l’arrenca amb Antoni Palà i Criach, "un cabaler fill del propietari de la masia, Fermí Palà i de Maria Rosa Criach. Antoni Palà, fuster, es va casar el 1795 amb Maria Perarnau de la Quadra de Sant Jaume de Vallparadís. Fills d’aquest matrimoni establert ja a Terrassa van ser Francesc (1797), Emanuel (1801), Josep (1804), Jaume (1806) i Miquel (1809). Seguirem els descendents del Josep i el Jaume que són els que ens consta que van tenir fills i van difondre el cognom Palà per Terrassa".
És a dir, que estem llegint el Comes de sempre. Articles que en podem dir d’intrahistòria local, amb informació gairebé sempre inèdita, sobre terrassencs dels quals mai s’havia escrit o se n’havia fet la història, amb el màxim rigor documental, i escrits amb amenitat malgrat la gran precisió de noms, dates i fets. Cal concentrar-se una mica per llegir Comes, a vegades tornar enrere perquè tenim la sensació que ens estem perdent amb els cognoms i les línies familiars. Però l’esforç compensa amb escreix, per què permet capbussar-nos en el passat terrassenc, de descobrir-nos l’entramat de relacions familiars i personalitats que han format el teixit humà i social de la ciutat. D¡on treu tota aquesta informació? "Fa molts anys que he anat guardant papers d’empreses, comerços, famílies i altres coses. Tinc tot un fitxer dedicat a famílies terrassenques i puc triar les més interessants,"
Erudició i rigor documental
Comes va començar a escriure d’història i fets de Terrassa, amb la seva erudició colossal i el seu estil inimitable, al butlletí del Grup Filatèlic i Numismàtic de Terrassa. Entre el febrer de 1991 i el desembre de 2008 hi publicà la sèrie de 170 separates "El col·leccionisme de temàtica terrassenca" (que després ha continuat Ana Fernández). Del 2013 al 2017, al butlletí de l’Ateneu Terrassenc va treure una altra sèrie, "Personatges amb orígens terrassencs", amb la que ens va descobrir les insospitades arrels egarenques dels escriptors Mercè Rodoreda, Agustí Bartra o Joan Sales, el tenor Josep Palet, el pioner de l’esquí Josep Maria Guilera o Alberto Oliart, que fou ministre d’Indústria i director general de RTVE. Treballs que, malauradament, encara no tenen un llibre que els aplegui i els faci més accessibles als terrassencs.