Diners

El 25% de les pèrdues en botigues es registra durant l’època estival

El 25% de les pèrdues que es produeixen en comerços succeeix a l’estiu, segons l’estudi “Retail Security in Europe” realitzat per Crime&tech amb el suport de Checkpoint Systems, amb seu a Terrassa. Aquesta dada es tradueix en més de 635 milions d’euros entre pèrdua desconeguda i reducció per als retailers.

El sector més afectat pels furts és el de l’electrònica, on es reporten un 30,1% dels incidents, seguit del sector de l’alimentació, diu Checkpoint en un comunicat. Els articles electrònics més furtats són aparells petits com auriculars, USBs i accessoris per als mòbils. Quant al sector de l’alimentació, els articles més furtats per preu són els vins i licors, el formatge, la carn, els cosmètics i els perfums. En termes generals, la pèrdua coneguda i desconeguda representa a Espanya el 2,6% de la xifra de vendes en alimentació, enfront de l’1,3% de mitjana en altres categories d’articles.

Al nostre país, la pèrdua costa als retailers 2.542 milions d’euros entre pèrdues i minvament, i els retailers tan sols inverteixen un 0,7% de la seva xifra de vendes a adoptar mesures de seguretat contra la delinqüència. La primavera és l’època de l’any que registra major furt en percentatge sobre vendes i l’hivern en valor absolut. Els períodes amb majors pèrdues són aquells que coincideixen amb el llançament de col·leccions o nous productes, les èpoques vacacionals (sobretot nadal) i els caps de setmana.

La causa més freqüent
El furt extern per part dels consumidors continua sent la causa més freqüent de la pèrdua desconeguda en la distribució comercial, on “agafar i córrer” és la pràctica més comuna, seguida del trencament d’etiquetes antifurts..

L’estudi posa en relleu que la pèrdua és major en botigues de grandària gran i que existeix una correlació entre el nombre d’hores d’obertura al públic i la pèrdua registrada.

D’altra banda, el frau és més elevat en els establiments pròxims a estacions de tren o de metro, en els situats en carrers de gran afluència de públic i en aquelles botigues que disposen de caixes d’autopagament. Entre 2015 i 2017, l’Estat espanyol figurava com el país europeu amb major percentatge de pèrdua coneguda i desconeguda amb un 2% de mitjana, seguida de Bèlgica i els Països Baixos amb un 1,9% i França amb un 1,7%. Les dades estan tretes de l’estudi s’ha focalitzat en 11 països d’Europa: Alemanya, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Suècia, Regne Unit i Rússia.

To Top