El 42% de les persones que compren una empresa a través de Reempresa estaven en situació d’atur. Són dades facilitades per aquest servei, una iniciativa de la patronal terrassenca Cecot i d’Autoocupació. Reempresa afirma en un comunicat que, sumant les persones inactives, aquelles que tot i tenir edat de treballar són fora del mercat laboral, el percentatge arriba fins al 46%. Amb tot, doncs, més de 1.100 persones aturades han pogut sortir de l’atur gràcies al mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses, una iniciativa que es va posar en marxa l’any 2011.
El Centre de Reempresa de Catalunya ha actualitzat la seva oferta formativa destinada al públic desocupat amb l’objectiu d’oferir de manera gratuïta les eines i el suport necessari per adquirir un negoci amb la màxima seguretat i acompanyament. Les inscripcions a aquestes formacions, que tenen lloc a Barcelona, Terrassa, Girona, Lleida i Tarragona es poden fer des de la web del servei.
Entre les activitats que organitza, destaquen les càpsules per aprendre tècniques de negociació, valoració d’empreses i fiscalitat i les sessions de quatre hores de durada per ajudar a les persones reemprenedors a trobar l’empresa que més els encaixa, conèixer els passos a seguir per l’adquisició d’un negoci i també orientar-los en la recerca de finançament. Cecot i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) treballen plegats des del 2015 per apropar i adaptar la Reempresa a les persones desocupades.
Acompanyament
L’objectiu és assegurar que una potencial persona emprenedora que vulgui adquirir una empresa en funcionament, tingui a disposició un servei estructurat d’acompanyament en el procés de compravenda de l’empresa, així com un mercat, físic i virtual, on accedir a les diferents oportunitats del territori i on rebre suport dels tècnics de promoció econòmica.
Reempresa és un model consolidat d’emprenedoria i creixement empresarial, pel qual una persona emprenedora pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l’activitat, salvaguardant d’aquesta manera el patrimoni empresarial individual i col·lectiu i per a fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de crear-la. Aquest relleu evita la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat, a més de tants actius intangibles, com els contactes o la posició de mercat, inclosos els hàbits de compra dels clients. Evita, a més, també la desaparició de llocs de treball i la disminució del creixement econòmic, factors que convé protegir i fomentar i ajuda als treballadors a l’atur a sortir d’aquesta situació comprant un negoci en funcionament i convertint-se en el seu o la seva pròpia cap. Reempresa ha assolit més de 2.400 operacions d’èxit, les quals han generat més de 109 milions d’euros d’inversió induïda i han salvaguardat més de 6.400 llocs de treball. Els negocis del sector comerç són els que generen més casos d’èxit representant el 35% de transmissions, seguit del sector hostaler (31,5%) i serveis (27%).