Aquest ha estat un estiu especialment brillant pel que fa al hockey espanyol. A banda dels èxits de les seleccions sub-16, sub-18 i sub-21, els combinats absoluts han fet història en pujar per segona vegada al podi de forma conjunta en un mateix Europeu i recuperar bona part del prestigi que havien perdut en els darrers anys. A la ciutat belga d’Anvers, la selecció masculina de Fred Soyez es va penjar la medalla de plata en perdre la gran final davant Bèlgica, mentre que l’equip femení que entrena Adrian Lock es va assolir el bronze en batre per "shoot-outs" Anglaterra al partit pel tercer i quart lloc.
Espanya acumula un total de divuit medalles en categoria absoluta, la meitat d’elles aconseguides en aquest segle. Les dues medalles d’aquest any, la plata masculina i el bronze femení en la màxima competició continental de seleccions, arriben en un moment en què la sequera de podis del hockey espanyol començava a ser preocupant. Pel que fa als nois, feia onze anys que no es penjaven cap metall en una gran competició a nivell de seleccions (Jocs Olímpics, Copa del Món i Campionat d’Europa). El darrer precedent era la plata aconseguida l’any 2007 a Manchester en perdre la final davant d’Holanda.
La situació de les noies era diferent, ja que al Mundial de l’any passat a Londres ja es van penjar la medalla de bronze, èxit que van poder repetir a l’agost a Anvers. En només un any de diferència, l’anglès Adrian Lock ha donat a la selecció espanyola femenina dues de les cinc úniques medalles que figuren al seu palmarès. Per trobar l’anterior podi femení espanyol cal retrocedir fins a la plata de l’Europeu de l’any 2003, quan l’equip aleshores entrenat per l’holandès Marc Lammers va caure a la final davant Alemanya a les instal·lacions del Pau Negre de Barcelona. És a dir, després de quinze anys sense medalles, les noies s’han penjat dos bronzes consecutius, en un Mundial i en un Europeu, en poc més d’un any.
Els nois guanyen per 13 a 5
Les seleccions espanyoles absolutes posseeixen un total de divuit medalles, aconseguides en els darrers 59 anys. La primera va ser el bronze masculí dels Jocs Olímpics de Roma 1960 i la darrera el bronze femení a l’Europeu d’Anvers, que va arribar tot just fa onze dies, el passat diumenge 25 d’agost.
L’equip masculí, malgrat tot, porta un clar avantatge al femení, al qual gairebé triplica en presències als podis. Mentre ells acumulen tretze medalles, elles en tenen només cinc. Comptant les tres grans competicions de seleccions, els nois posseeixen dos ors, vuit plates i tres bronzes, mentre que les noies acumulen un or, dues plates i dos bronzes.
Qualitativament, però, l’èxit més important de la història del hockey femení espanyol segueix essent la medalla d’or aconseguida per la selecció femenina de José Manuel Brasa a Terrassa el 7 d’agost de l’any 1992. Han passat ja més de 27 anys des que Eli Maragall va desviar al calaix una falta servida des de la dreta per Mari Carmen Barea i va marcar el 2 a 1 a la pròrroga de la final davant d’Alemanya fent embogir les dotze mil persones que omplien l’Estadi Olímpic. Encara avui, aquest or olímpic és l’únic que té l’esport espanyol a nivell de seleccions.
L’equip masculí no ha pogut tocar mai el sostre olímpic, tot i que ha arribat a disputar tres finals al llarg de la seva història. Té quatre medalles olímpiques, però tres són de plata (Moscú 1980, Atlanta 1996 i Pequín 2008) i una de bronze (Roma 1960).
De fet, els Jocs Olímpics són la segona competició que més medalles ha reportat al hockey espanyol, amb un total de 5. En Europeus se n’han assolit 9 i en Mundials 4. Ambdues seleccions disputaran a finals d’octubre a València els seus respectius Preolímpics per classificar-se pels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, on intentaran que el hockey espanyol passi de les divuit a les vint medalles.
13 medalles masculines
1960 Bronze Jocs de Roma
1970 Bronze Europeu de Brussel·les
1971 Plata Mundial de Barcelona
1974 Or Europeu de Madrid
1980 Plata Jocs de Moscou
1996 Plata Jocs d’Atlanta 1996
1998 Plata Mundial d’Utrecht
2003 Plata Europeu de Barcelona
2005 Or Europeu de Leipzig
2006 Bronze Mundial M’Gladbach
2007 Plata Europeu de Manchester
2008 Plata Jocs de Pequín
2019 Plata Europeu d’Anvers
5 medalles femenines
1992 Or Jocs de Barcelona
1995 Plata Europeu d’Amsterdam
2003 Plata Europeu de Barcelona
2018 Bronze Mundial de Londres
2019 Bronze Europeu d’Anvers