Els nous governs municipals constituïts després de les eleccions de juny obliguen a renovar la composició d’altres organismes on hi ha representants locals com ara el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental (CGRVO). Aquest ens, format pel Consell Comarcal i 19 municipis, entre els quals hi ha Terrassa, va nomenar ahir a l’alcalde de Matadepera, Nil López, nou president en substitució de Ricard Torralba, qui va ocupar el càrrec com a alcalde de Sant Llorenç Savall. També es va renovar la comissió executiva i la gerència. Aquesta última ara sota la direcció d’Albert Planell, de Terrassa i funcionari municipal que ha demanat una comissió de serveis.
La sessió, que es va celebrar a la seu del Consell Comarcal, va posar en evidència algunes discrepàncies en la proposta dels noms per assumir els càrrecs. Així, les votacions per la constitució i designació dels càrrecs va comptar amb el vot a favor de 13 ajuntaments i el Consell Comarcal i l’abstenció dels ajuntaments de Terrassa , Ullastrell, Vacarisses, Palau-Solità i Plegamans, Sant Quirze del Vallès i Sant Llorenç Savall.
Durant el seu discurs, el nou president del Consorci per a la Gestió de Residus, Nil López, va remarcar que "la gestió dels residus és un tema cabdal en la lluita contra el canvi climàtic i en l’agenda dels Objectius de Desenvolupament Sostenible". López va subratllar que "el principal repte del mandat és revertir la situació actual del 39% de reciclatge per assolir els objectius previstos que és arribar al 60%, un percentatge que a hores d’ara només han superat tres municipis, Matadepera, Vacarisses i Palau Solità i Plegamans".
El nou president va fer una crida a tots els ajuntaments i, en especial, als de Terrassa i Sabadell, que són els que generen més residus. "Junts generen dos terços dels residus municipals del Vallès Occidental, més del 65%. L’altre terç se’l reparteixen la resta de municipis", va explicar. El també alcalde de Matadepera va demanar implicació dels governs locals i fer tots els canvis possibles per tal de donar un tomb definitiu a l’estancament de la recollida selectiva, és a dir a la bona pràctica de separar la fracció orgànica i consolidar les altres fraccions. López va afegir que "cal insistir en els beneficis ambientals i econòmics i també en el civisme als pobles i ciutats de la comarca. Hem demostrat amb escreix ser una comarca capdavantera en la gestió de residus, fruit del consens, i no ens podem permetre no assolir els objectius medioambientals", va dir.
Plantes i taxes
El nou president del Consorci va avançar algunes mesures per tal de canviar la situació. Així, va dir que "hem de planificar un nou sistema de recollida que fomenti el reciclatge i això també implicarà un replantejament del model de plantes que tenim en l’actualitat". Així mateix, es va mostrar partidari de revisar "les taxes que abonen els ciutadans i adequar-les als costos del servei. De tot això n’haurem de parlar i haurem de treballar conjuntament des de la complicitat i pensant en el conjunt de la comarca", va concloure.
També va apuntar com a tema prioritari l’acció del Consorci en temes d’energia i ser un exemple en l’aplicació de l’energia neta. En aquest sentit, va defensar les accions contra el malbaratament alimentari, l’economia circular i l’educació medioambiental.