"La Generalitat no permetrà cap tall de llum a famílies vulnerables, la Llei 24/2015 ho diu molt clar i així ho defensarà el Govern", va afirmar ahir el conseller Chakir el Homrani. El onseller va presidir la reunió de la Generalitat amb les diputacions i les entitats municipalistes per donar resposta a Endesa, que ha enviat cartes als ajuntaments, com el de Terrassa, proposant el pagament a mig fer del deute elèctric acumulat per famílies. A la reunió es va acordat una resposta conjunta i coordinada de totes les administracions i agents dins del "terreny de joc" de la Llei 24/2015, que ha evitat fins al moment 63.000 talls elèctrics a famílies vulnerables, segons el Govern.
Demà hi haurà una altra reunió a la Diputació de Barcelona, on Terrassa estarà representada per la tinent d’alcalde Lluïsa Melgares. I dijous, una cimera d’ajuntaments de tota Catalunya a Terrassa, al centre President Macià. Ahir, el conseller va remarcar que la via per fer front a la situació és la que recull la pròpia llei: la signatura d’un conveni amb les subministradores que aclareixi quina ha de ser la coresponsabilitat en el pagament.
Entre 2015 i maig de 2019, la Generalitat ha aportat als ens locals un total de 26,6 milions d’euros en ajudes d’urgència per a la pobresa energètica. La reunió d’ahir, com la de demà i la del dijous, es va convocar per coordinar la resposta de l’Administració "a l’amenaça d’algunes companyies de tallar el subministrament si els ajuntaments no abonen el deute acumulat". Les administracions van acordar defensar la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica com a marc normatiu de referència. És una llei "que no permet el tall de subministrament de serveis bàsics com la llum, l’aigua o el gas a cap família en situació de vulnerabilitat".
Segons el conseller, "el primer que cal és que Endesa retiri l’amenaça de tallar el subministrament a les famílies o persones que acumulen deute. L’1 d’octubre no es pot tallar la llum a ningú, perquè la Llei 24/2015 ho deixa molt clar i no es pot incomplir la llei. La Generalitat no permetrà cap tall a famílies amb informe de vulnerabilitat. No són admissibles per part de les empreses ni amenaces ni posar en el punt de mira als ciutadans més vulnerables i els seus drets bàsics". El Homrani va afegir que les administracions enviaran una carta a totes les elèctriques i després als ajuntaments afectats explicant els acords. La trobada també va servir per recollir "l’enuig dels municipis per la carta de la companyia elèctrica, pel to d’amenaça utilitzat i pel moment, durant al mes d’agost i després de les eleccions, quan els consistoris són nous".
Unanimitat
La Llei 24/2015 és fruït d’una iniciativa legislativa popular aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya durant el 2015. És una llei d’aplicació directa que ha permès impedir 63.000 talls elèctrics a famílies vulnerables, aplicant el principi de comunicació prèvia entre les companyies i els ens locals. Segons la llei, qualsevol tall a una llar amb persones vulnerables d’acord amb l’informe d’exclusió residencial és un tall "indegut sancionable", de manera que la Generalitat continuarà obrint expedients sancionadors a les companyies que actuïn indegudament.
La factura impagada a Endesa a Terrassa és de 920.000 euros i correspon a 838 usuaris. L’Ajuntament de Terrassa va rebre la carta de la companyia elèctrica el 5 d’agost. Un mes després, la ciutat acollirà una cimera catalana per donar resposta municipal conjunta.