Diari de Terrassa

Cimera catalana a Terrassa per donar resposta a Endesa

Nou episodi en la revolta contra Endesa. Gairebé quaranta municipis de Catalunya estaran representats en la reunió que tindrà lloc a Terrassa el proper 5 de setembre per debatre i donar resposta conjunta a la companyia elèctrica, que ha enviat cartes als ajuntaments reclamant el pagament del deute acumulat per usuaris de la llum.
La trobada del 5 de setembre, presidida per l’alcalde, Jordi Ballart, es farà al centre cívic President Macià, a partir de les 11.30 del matí. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va remetre el 16 d’agost cartes als ajuntaments catalans per convocar-los a aquesta cimera per “planificar una estratègia comuna” de canalització de demandes.
Un dia abans, dimecres 4 de setembre, tindrà lloc a Barcelona una altra reunió. La presidenta de la Diputació, Núria Marín, ha convocat els alcaldes i alcaldesses de la demarcació “per donar resposta coordinada i conjunta” davant de les reclamacions que els ajuntaments han rebut per part d’Endesa amb relació al deute de les famílies amb pobresa energètica que no han pogut pagar les factures generades. L’acte tindrà lloc a les 12. 30 a Can Serra, seu de la Diputació, a Rambla Catalunya, 126. Comptarà amb les principals entitats municipalistes i l’administració pública de l’àrea metropolitana de Barcelona. Terrassa estarà representada per la tinent d’alcalde Lluïsa Melgares.
Núria Marín assegura que «a més de voler compartir un espai de trobada per analitzar, debatre els continguts de la reclamació i trobar solucions per evitar la vulneració dels drets de la població, la Diputació de Barcelona aposta per implantar una taula amb la resta d’administracions i empreses per trobar una solució al problema del deute de les famílies més vulnerables”.
L’organisme provincial diu que impulsa aquesta convocatòria “per crear un primer espai d’anàlisi, així com de coordinació institucional, amb els ajuntaments afectats per definir una resposta unitària i clara a les reclamacions de l’empresa Endesa”. La Diputació posarà “tots els recursos jurídics i tècnics necessaris” a disposició dels municipis per construir la resposta comuna. Ara fa dos anys, la Diputació ja va promoure amb la Generalitat, les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, un protocol de conveni per fer front a aquesta situació, document que no va ser acceptat per les empreses energètiques.
L’entitat supramunicipal afirma que la lluita contra la pobresa energètica ha estat un dels seus eixos estratègics en els últims anys. “Com a resposta a la creixent necessitat d’una part de la població, la Diputació va impulsar el 2016 un programa específic per combatre aquesta situació”, afegeix. I recorda que la Llei aprovada al Parlament de Catalunya, la 24/2015, estableix el principi de precaució i assegura el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en situació en risc d’exclusió social, evitant el tall de serveis.
Endesa va enviar per carta una proposta als ajuntaments catalans a principis del mes d’agost. L’Ajuntament la va rebre el 5 d’agost. La companyia proposava fer-se càrrec de la meitat del deute acumulat a la ciutat per les famílies que no poden pagar el subministrament, i demanava que el Consistori assumís l’altre 50 per cent. En cas contrari, explicava que podria arribar a tallar la llum als usuaris deutors.
A Terrassa, la factura impagada a la firma ascendeix a 920.000 euros i correspon a 838 clients. Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori, va qualificar la carta de “coacció” en tota regla i va fer una crida a la resta de municipis per configurar un front comú. I aquest ha arribat. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha convocat el proper dilluns a les quatres Diputacions, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis “per coordinar la resposta de l’Administració al fenomen de la pobresa energètica i a l’amenaça d’algunes companyies a tallar el subministrament”.

To Top