Terrassa

Aprovat el decret d’acreditació de prescripció infermera

El Govern de la Generalitat ha donat llum verda al decret d’acreditació de prescripció infermera que permetrà que els més de 45.000 infermers i infermeres de Catalunya puguin acreditar-se per dispensar medicaments. El text normatiu, d’acord amb el Reial Decret espanyol, detalla el procediment que hauran de seguir els professionals per acreditar-se. Les persones aspirants hauran de complir dos requisits: el primer serà disposar del títol de grau d’infermeria o un d’equivalent; el segon, demostrar un mínim d’un any d’experiència professional o haver superat un curs d’adaptació que s’impartirà de manera gratuïta.
Aquest curs d’adaptació l’està elaborant el Departament de Salut de la Generalitat conjuntament amb el Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya, i s’impartirà de manera als i les professionals que no puguin acreditar l’antiguitat exigida.
L’acreditació podrà ser atorgada per cures generals per al col·lectiu d’infermers i infermeres no especialistes, o per cures especialitzades per als especialistes. Quan la obtinguin, els professionals podran indicar, usar i autoritzar la dispensació de productes sanitaris i de medicaments no subjectes a prescripció mèdica. Això, segons la Generalitat, “suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d’ostomia, i més de 1.000 medicaments que no necessiten prescripció mèdica, la gran majoria dels quals no finançats”.
El decret del Govern preveu un sistema d’acreditació extraordinari i més àgil per als infermers i infermeres que treballin en centres del sistema públic de salut de Catalunya i que serà coordinat pels propis centres assistencials.
Tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els que els sol·licitin. Ara bé, com que la major part dels infermers i infermeres treballen al sistema públic de salut (uns 30.000 aproximadament), “el Decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per aquests professionals durant els primers quatre mesos després de la seva entrada en vigor”.
En concret, els infermers i infermeres que treballin en centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), i que en el moment de l’entrada en vigor del Decret portin més d’un any treballant-hi, no s’hauran de preocupar de tramitar la seva sol·licitud. Seran els propis centres els que faran els tràmits, amb el consentiment previ d’aquests professionals sanitaris. Així, es preveu tenir acreditats tots els infermers del SISCAT abans de finalitzar l’any.

To Top