Arriba una nova proposta de “Sons dels temps”, aquest programa d’estiu que permet descobrir autors i músiques antigues i gaudir del patrimoni històric de la ciutat. El concert d’aquest dijous està liderat pel Quartet Brossa, amb l’ADN terrassenc d’Àleix Puig (violí) i Imma Lluch (viola), al costat de Marçal Ayats (violoncel) i Pere Bartolomé (violí), i tindrà lloc a la Cartoixa del Castell de Vallparadís a partir de les 20.30 hores del vespre.
La formació, d’arrelat prestigi, presenta “La venjança d’Abdel”, una obra barroca del compositor anglès Henry Purcell basada en la peça teatral d’Aphra Ben, considerada una de les primeres escriptores britàniques professionals de la història de la literatura. Per la interpretació, el quartet s’ha ampliat amb tres membres més: Mohamed Soulimane (violí àrab i altres instruments), Santi Figueras (corda polsada i percussió) i Elies Barberà, actor.
“La venjança d’Abdel” ens endinsarà en una tragèdia colossal que, segons el Quartet Brossa, deixa curts als guionistes de les millors sèries d’avui en dia. El relat està ambientat en la península Ibèrica, en plena època de la Reconquesta i les revoltes mudèjars. Relata el periple del jove príncep Abdel, que mogut per la venjança contra el cruel assassinat del seu pare, s’infiltra en la cort cristiana on les famoses pulsions de l’amor i la voluntat de poder convertiran la història en un bany de sang. Explica el Quartet Brossa que l’espectacle combinarà músiques de dos orígens ben diferents. Per una banda, la de Purcell (“Suite Abdelazer”) i d’altra, cançons tradicionals àrabs. És per aquest motiu que la formació que té arrels a Terrassa ha sumat a dos músics experts; al violinista i percussionista Mohamed Soulimane, especialitzat en música àrab, i a Santi Figueras, gran coneixedor de la música barroca. La interacció es completa amb Elies Barberà, que farà de narrador.
La proposta del Quartet Brossa dona visibilitat a una veu femenina anglesa del segle XVII que va ser una de les primeres dones del seu país en guanyar-se la vida amb la ploma i va servir de model per a moltes generacions de dones escriptores.
Aphra Behn (Kent, 1640-Londres, 1689) va ser una escriptora que conreà tots els gèneres: poesia, teatre, novel·la i traducció. En la seva època va utilitzar el pseudònim “Astrea” per evitar problemes amb els règims del moment. Va ser una dona de lletres molt valenta en tant que va abordar temes com l’esclavitud, el racisme i el feminisme. En aquest sentit, cal citar “Orinooko”, una novel·la que sorgí arran d’una visita a Amèrica del Sud a les plantacions de canya de sucre i que és una història d’amor real entre esclaus negres.
Benh forma part del grup selecte d’intelectuals que estan enterrats a l’Abadia de Westminster. També hi és el músic Henry Purcell que va posar música a l’obra de teatre de l’autora que s’escoltarà avui de la mà del Quartet Brossa. Una autora, per cert, de la que Virgina Wolf va dir: “Totes les dones haurien d’anar a deixar flors a la seva tomba”. El Quartet Brossa en proposa compartir el seu reconeixement avui i a prop de casa.