El president de la Fundació Cercle d’Economia, Antón Costas, ha alertat que Espanya té “un problema de prosperitat inclusiva” al no repartir bé la seva riquesa entre els ciutadans, i ha reivindicat “una gran transformació” que posi a l’economia “al servei” dels ciutadans.
Costas s’ha pronunciat així aquesta setmana, a preguntes dels periodistes, abans d’inaugurar un curs que dirigirà a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, en el qual ha dit que llançarà un missatge “contra el pessimisme i fatalisme de pensar que les coses només poden anar a pitjor”.
Segons Costas, catedràtic d’Economia en la Universitat de Barcelona, el problema d’Espanya no és de creixement, perquè la seva economia està pujant des de 2014 a major ritme que totes les economies occidentals, sinó de prosperitat inclusiva.
En aquest sentit, Costas, que va presidir el Cercle d’Economia entre 2013 i 2017, ha apuntat a problemes en aspectes “molt importants” com la pobresa infantil i juvenil.
Així, ha considerat “difícil d’entendre” que els joves de 19 i 33 anys tinguin un sou equivalent al que guanyaven els seus pares fa deu anys, mentre que aquells que no tenen estudis universitaris guanyen menys que fa 20 anys.
També ha alertat que Espanya és l’únic país en el qual el 73 per cent de les persones entre 19 i 33 anys no estan emancipades, la qual cosa a més de tenir conseqüències “dramàtiques” per a la vida d’aquestes persones i la seva capacitat d’emancipació, suposa un perjudici demogràfic i econòmic per a la societat. No obstant això, Costas ha llançat un missatge d’optimisme enfront d’aquells que pensen que “la desigualtat només pot continuar augmentant, que el populisme polític nacionalista i autoritari acabarà portant-se per davant les democràcies o que la robotización i la intel·ligència artificial destruiran pràcticament l’ocupació”.
Per això ha defensat la necessitat d’una “gran transformació” que torni a posar l’economia al servei dels ciutadans, perquè creu que això no ha estat així durant els últims 30 anys, quan -ha afegit- ha estat la societat la que ha estat “al servei” del neoliberalisme.
En la seva opinió aquesta transformació ha de ser “similar a la que es va fer després de la Segona Guerra Mundial”, quan es va posar en marxa l’Estat de Benestar amb una economia regulada i mercats eficients i controlats, amb una economia que va ser capaç de subministrar prosperitat amb “bones” ocupacions i salaris, ha recordat.
També ha advertit que “alerta” amb creure que els problemes de desigualtat i inseguretat econòmica es poden resoldre només a través del proteccionisme comercial que defensen els populistes de dretes, o només amb la redistribució que diuen els seus homòlegs de l’esquerra.
Costas defensa una gran transformació que possi l’economia al servei dels ciutadans, similar a la que va significar la posada en marxa de l’Estat del Benestar